Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Katarina Landqvist är diabetessjuksköterska

Redan som sjuåring stod det klart för Katarina vad hon ville jobba med när hon blev stor. Sjuksköterska med egen mottagning.

– I drömmen skulle jag visserligen åka till Afrika och arbeta med fattiga barn, nu sitter jag på Frölundas medicinmottagning, det är ju inte riktigt samma. Men jag har uppfyllt min dröm, det här är precis vad jag alltid velat göra.

Som diabetessköterska specialiserad på typ ett, "barndiabetes", har Katarina hand om ett brett spektrum av patienter. Vardagen är väldigt varierad:

– Det är precis allt. Jag håller teknikkurser, tolkar blodsockerkurvor, pratar mat och diet, pysslar med insulininställningar, korrigerar doser. När man driver en egen mottagning är det även en del pappersarbete, som att kalla patienter.

Vad som driver henne är glädjen i patientmötena. Hon ser sig gärna som en coach.

– Det är ofta mycket psykologi att hjälpa en diabetespatient. Ibland är det svårt att få folk förstå, man kan nästan tjata hål i huvudet på dem. Men så plötsligt händer det, femöringen ramlar ner och de mår väl. Det är skönt.


Senast uppdaterad: 2017-03-07 11:12