Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetsmiljösatsningen 2020

Händer som håller varandra i en ring, arbetsmiljösatsningen gör vi tillsammans

2017 påbörjade Koncernstab HR tillsammans med Hälsan och Stressmedicin en satsning för att få ned sjukskrivningstalen och för att genomföra ett förebyggande arbete med sjukskrivningar. Västra Götalandsregionen satsade då 15 miljoner kronor och har sedan dess avsatt motsvarande summa varje år. Ett arbete som fortsätter även 2020.

"Att förebygga sjukfrånvaro är ett långsiktigt arbete där uthållighet är nyckeln och där denna satsning på arbetsmiljön är en mycket viktig del. Men en stimulerande och god arbetsmiljö kräver inte bara pengar utan också tid och kompetens för att få effekt. Vi ser att man med dessa medel får större möjligheter till detta hos verksamheterna. Arbetsmiljösatsningen gör att verksamheter kan angripa problem genom att lyfta frågorna högre upp och med fokus på organisation och verksamhet snarare än på individnivå. Vi kan effektivt stötta uppstart av det viktiga arbetet men sedan krävs fortsatt arbete där verksamheterna förvaltar och håller i och håller ut", säger personalutskottets ordförande Linn Brandström (M). 

Arbetsmiljösatsningen har under 2019 stöttat förvaltningarna med exempelvis:
- Omfattande kartläggning och analys av arbetsmiljön
- Insatser på ledningsnivå i samband med större omorganiseringar
- Utveckling av utbildning och återhämtningsprogram
- Ledarskaps- och chefsutbildningar
- Utbildning av dialogledare, för ökad delaktighet och förbättrad dialog mellan chefer och medarbetare kring utvecklingsfrågor.

2020 skärps fokus på vilka insatser som godkänns; de ska vara hälsofrämjande och hållbara utifrån de behov som finns, och lyfta arbetsmiljön på en organisatorisk nivå. Arbetsmiljösatsningen ska inte ersätta redan planerade insatser i det systematiska arbetsmiljöarbetet, men kan användas för att utöka och förstärka det redan pågående arbetsmiljöarbetet i Västra Götalandsregionens verksamheter.

Här kan du läsa mer om arbetsmiljösatsningen på institutet för stressmedicins hemsida. 
Arbetsmiljösatsningen, institutet för stressmedicin.

Här kan du se en film om arbetsmiljösatsningen och hur den uppsökande verksamheten fungerar. 
Film om arbetsmiljösatsningen


Senast uppdaterad: 2022-01-11 11:12