Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pension

Alla medarbetare i VGR har rätt till tjänstepension, du har också möjlighet till löneväxling som kan vara ett förmånligt pensionssparande.

Illustration med texten pension

Din pension består av två eller tre delar: allmän pension, tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande.

  1. Den allmänna pensionen är lagstadgad. Västra Götalandsregionen betalar in 18,5 % av din pensionsgrundande lön till Pensionsmyndigheten.
  2. Tjänstepensionen styrs av kollektivavtalet och betalas av Västra Götalandsregionen. 4,5 %* av din grundlön sätts in till din tjänstepension varje månad. Det finns två olika tjänstepensionsavtal inom Västra Götalandsregionen, dels KAP-KL för dig som är född 1985 eller tidigare, dels AKAP-KL för dig som är född 1986 eller senare. Du kan även ha tjänat in tjänstepension hos andra arbetsgivare. Tjänstepensionen administreras av Pensionsvalet som är en oberoende valcentral. (*Från och med 1 januari 2023 höjs summan till 6%)

  3. Ett privat pensionssparande har du ofta tecknat själv. Hos oss har du även möjlighet till löneväxling, vilket innebär att du kan avsätta en del av din bruttolön som en extra inbetalning till din tjänstepension.

Löneväxling

I VGR kan du förstärka din framtida pension genom avdrag på lönen. Systemet kallas löneväxling och sker med ett fast belopp varje månad och/eller vid enstaka tillfällen. Löneväxling kan ses som ett förmånligt pensionssparande. Utöver det belopp du löneväxlar ger VGR en extra premie på 6 procent som beräknas på löneväxlingsbeloppet. Så om du löneväxlar 1000 kronor får du 60 kronor som ett premietillägg.

Vid löneväxling skjuts beskattningen upp, det vill säga att skatten dras på lönen efter löneväxlingen och beloppet beskattas istället vid pensionsuttaget. På det sättet blir skatten lägre under tiden du löneväxlar. Skatten kan också bli lägre vid pensionstillfället eftersom pensionen är lägre än lön och brytpunkten för statlig skatt är något högre för pension än för lön. 

Löneväxling erbjuds samtliga anställda oavsett lönenivå. För anställda med lön under 7,5 prisbasbelopp respektive 8.07 inkomstbasbelopp per år kan förmåner från socialförsäkringarna påverkas negativt. De förmåner som kan försämras är sjukpenning, sjukersättning, föräldrapenning, arbetsskadeersättning, arbetslöshetsersättning och ålderspension. 


Senast uppdaterad: 2022-05-11 16:07