Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Psykiatri

Medverkande i studion vid webbinariet Forum FVM Millennium, tema psykiatri, juni 2022.
Medverkande i studion vid webbinariet Forum FVM Millennium, tema psykiatri, juni 2022.

Vi följer ett patientscenario för att se hur Millennium stöder arbetet inom psykiatrin.

Innehåll

Webbinariet visar exempel på hur Millennium kan användas för bedömning och insatser på akutmottagning, slutenvårdsavdelning och i specialistöppenvård. Områden som tas upp är bland annat tillsynsdokumentation och basutredning i öppenvård. Webbinariet belyser funktionalitet och arbetssätt för olika professioner inom psykiatrin.

Program Millennium bytte namn den 1 november 2022, från tidigare namn Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM). Alla filmer och inspelningar i webbinarieserien före detta datum har rubriken Forum FVM Millennium. Ny kortadress för allt om Forum Millennium är vgregion.se/forummillennium. 

Titta på inspelningen

 

Hålltider

00.00-08.40
Presentation av talare, introduktion av ämnet och exempel på genomgående principer

08.40-16.00
Film 1 (Psykiatrisk akutmottagning) inklusive kort introduktion

16.00-17.55
Studiosamtal om film 1

17.55-26.10
Film 2 (Psykiatrisk slutenvårdsavdelning) inklusive kort introduktion

26.10-29.05
Studiosamtal om film 2

29.05-34.10
Film 3 (Psykiatrisk öppenvårdsmottagning) inklusive kort introduktion

34.10-37.00
Studiosamtal om film 3

37.00-41.00
Avslutande diskussion

Filmer om Millennium som ingår i webbinariet

Psykiatrisk akutmottagning (endast film, 7 min)
Psykiatrisk akutmottagning (film och efterföljande studiosamtal, 9 min)

Psykiatrisk slutenvårdsavdelning (endast film, 8,5 min)
Psykiatrisk slutenvårdsavdelning (film och efterföljande studiosamtal, 11 min)

Psykiatrisk öppenvårdsmottagning (endast film, 5 min)
Psykiatrisk öppenvårdsmottagning (film och efterföljande studiosamtal, 8 min)

Här är frågorna från åhörarna vid webbinariet om psykiatri. De besvarades även i chatten vid sändningen den 14 juni 2022.

Gäller det som visats i Millennium även för barn- och ungdomspsykiatri?
Svar: Ja, de som har varit med i designarbetet har skapat innehåll även för barn- och ungdomspsykiatrin, tillsammans med verksamhetsexperter från BUP.

Vilka beslut kan generera notifikationer i Millennium?
Svar: I princip kan alla ordrar som har ett slutdatum/sluttid generera en notifikation när de håller på att löpa ut. När det gäller tvångsvård så har designarbetet till att börja med fokuserat på ordrar med kortsiktiga tidsgränser, till exempel intagningsbeslut och tvångsåtgärder.

I basutredning använder vi digitala formulär som skickas ut via stöd- och behandlingsplattformen (SoB) till patienten att fylla i innan besöket. Kommer SoB att synkas med Millennium så att vi slipper fylla i skattningsresultatet manuellt? I filmen såg det ut som att personalen fyller i skattningarna istället för att patienten gör det.
Svar: Arbetet med kopplingen till de nationella tjänsterna via 1177:s e-tjänster pågår fortfarande. Dessutom kommer möjligheter till patientmedverkan, exempelvis självskattningsformulär, finnas tillgängligt via det som kallas Cerner Virtual. Det är leverantörens lösning för vissa e-tjänster och som kommer att vara en del av framtidens vårdinformationsmiljö. Arbetet är nyligen påbörjat så mer information kommer under året. 

Finns det stöd i Millennium för andra utredningar inom psykiatrin än basutredning (exempelvis neuropsykiatriska utredningar)?
Svar: Just nu finns bara basutredningen, men planen är att bygga in stöd för andra utredningar i Millennium, kopplat till relevanta regionala medicinska riktlinjer.

Hur ser det ut med synkning mellan Millenium och kvalitetsregistren?
Svar: Millennium kan skicka data till kvalitetsregister, men de är olika uppbyggda så arbete pågår med frågan. Läs gärna mer på sidan om frågor och svar om Millennium

 

Senast uppdaterad: 2022-12-06 19:55