Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Monitorering av svårt sjuka på distans

Publicerad: Uppdaterad:
Vårdpersonal runt dator
Med en central enhet som övervakar IVA-patienter på alla sjukhus i Västra Götaland kan patientsäkerheten höjas.
Fotograf: Paul Björkman

Det är en mindre grupp inom omställningsområdet Koncentration av vård som gjort en omvärldsbevakning sedan 2018. Nu finns distansövervakning mellan intensivvårdsavdelningar med i handlingsplanen för 2020. Martin Takac är biträdande sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus och en av dem som driver projektet.

Fungerar internationellt

- Vi kommer att befinna oss i den absoluta framkanten av digitalisering och kompetensstöd. Den nya tekniken hjälper oss sänka trösklar, sprida kompetens och tänka i nya banor.

Detta arbetssätt med monitorering av intensivvårdspatienter görs med goda resultat bland annat i ett samarbete mellan Australien och USA. De kan samarbeta för varandras patienter under dagtid när det andra landet har natt, berättar Martin.

Västra Götalandsregionen är första region i Sverige när man nu tar ett steg mot att testa arbetssättet genom en pilotverksamhet.

- Konceptet som används utomlands är att man skapar en telemedicinsk enhet på ett universitetssjukhus. Där arbetar man sedan omväxlande med klinik och adderar kompetens och övervakar patienterna på de övriga sjukhusens intensivvårdsavdelningar dygnet runt, förklarar Martin Takac.

Främst kvalitetshöjning

Martin ser det i första hand som en kvalitetshöjande åtgärd. Exempel från Tyskland visar på att man minskat transporter mellan olika intensivvårdsavdelningar, förbättrat diagnostik och haft bättre följsamhet till rutiner. Patienterna har varit mycket positiva till arbetssättet.

- Vården av patienterna ska självklart utföras på de enskilda sjukhusen med IVA. Stödet från universitetskliniken har internationellt varit att hjälpa till vid svåra och mer akuta lägen. Dessutom kan akuta insatser för en patient som hastigt blir sämre ta fokus från övriga patienter på intensivvårdsavdelningen. Då är det värdefullt om någon annan har fortsatt koll på alla de andra patienterna, förklarar Martin.

Lättare fråga om råd

Med en särskild enhet menar Martin att man även kan sänka trösklarna för kontakt mellan sjukhusen. Då blir det att man pratar ofta med varandra och då blir det lättare att fråga varandra om råd i olika situationer.

Arbetet nu handlar främst om att sätta upp en målsättning, ta fram nyckeltal och att fortsätta omvärldsbevaka. Med hjälp av skapandet av en pilot kan man både testa tekniken och anpassa efter svenska förhållanden. När resultaten från piloten finns framme bör inte tiden till införandet av en övervakningsenhet vara långt borta.

- Om allt går bra tror jag vi kan ha detta i full drift inom några år, säger Martin Takac, biträdande sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus. 

Text: Kjell Foss

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom som rör utveckling av hälso- och sjukvården? Mejla ditt tips till vardskiftet@vgregion.se!

Publicerad:
Uppdaterad: