Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hygienveckan

 

 

 

Använd gärna Hyfs information- och instruktionsfilmer i ert hygienarbete.   

Instruktionsfilm om toalettbesök på förskolan

Instruktionsfilm om pottanvändning på förskolan 

Instruktionsfilm om blöjbyte på förskolan

Hyfs informationsfilm om hygien i förskolan 

Informationsfilmen Friskare barn i förskolan

Hyfs har skrivit en egen handtvättslåt "Alla tvättar händerna".   (Länk till YouTube)

"Tvätta tvätta liten hand" finns också som musikvideo. (Länk till YouTube) 

Text till låten
Melodi: Blinka lilla stjärna
Tvätta, tvätta liten hand
Bort med smuts och bort med sand
Mellan, i och ovanpå
Gnugga tummen, båda två
Tvätta, tvätta liten hand
Bort med smuts och bort med sand!

Att starta hygienveckan med en invigning under festliga former är en bra uppstart till de hygienaktiviteter som kommer att genomföras under veckan. Det är också ett perfekt tillfälle att göra föräldrar uppmärksamma på ert arbete med hälsa och hygien på förskolan. 

Invigningstal 
Fem uppdrag för förskolan
Diplom till barn 
Hygienkampen
Diskussionskort för personal/vuxna
Diplom till vuxna 
Handtvättssånger 

 

Hygienveckans grundare, föreningen Rådet for bedre hygiejne, har gjort en så kallad idébank på aktiviteter som man kan göra under Hygienveckan. Läs mer här. 

e-Bug är ett interaktivt undervisningsmaterial. Materialet har tagits fram i samarbete med 19 europeiska länder med syfte att lära barn och unga om mikroorganismer och hur man förebygger smitta. Läs mer på deras webbsida.  För tillfället endast tillgängligt på danska och engelska. 

Gör och Lär – material och förslag till aktiviteter om hur man umgås med djur på ett säkert sätt. Materialet är gjort av SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt och finns på deras webbsida. 

Tidigare års affischer hittar ni på Hygienveckan.se  

Må bra med Bamse

På denna sida finns information för att underlätta att arbeta med hälsoteman på förskolan. Till exempel information om Bamses Må bra-tidning, inspirationsmaterial, handledning från BVC, med mera, går att hitta på sidan.

 År 2009 arrangerade Rådet for Bedre Hygiejne för första gången den danska kampanjen Hygiejneugen. Syftet var att nå den breda allmänheten med budskapet att goda hygienvanor ger en bättre hälsa. Hyfs har deltagit sedan 2011 eftersom vi tycker att Hygienveckan är ett ypperligt tillfälle att på ett nytt och spännande sätt nå ut med information och kunskap om goda hygienvanor till föräldrar, förskolepersonal och barn i förskolan. Goda vanor tidigt i livet leder till goda vanor senare i livet.

Se Carolina Klüfts hälsning om Hygienveckan

Före detta friidrottaren Carolina Klüft från Generation Pep tycker precis som vi på Hyfs att Hygienveckan är viktigt. Med hennes ord startade Hygienveckan 2019.  

Klippet kan ni se här. 

Senast uppdaterad: 2022-06-15 15:39