Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mindre medel riktat till utveckling av de försäkringsmedicinska processerna

De medel som finns att tillgå under 2022 är avsevärt mindre än tidigare år då försäkringsmedicin i hälso- och sjukvården inte längre stöttas av nationella överenskommelser om statsbidrag.

Från och med 2022 föreslås den lagreglerade funktionen för rehabiliteringskoordinering att ingå i Krav- och kvalitetsboken för vårdcentraler inom vårdvalet i VGR samt att via vårdöverenskommelser ingå i ordinarie vårdutbud på sjukhus. Besluten runt detta kommer under hösten 2021.

Ytterligare förslag är att hälso- och sjukvårdsstyrelsen under 2022 avsätter medel för utbildning i försäkringsmedicin samt att finansiera utvecklingsledare som stöttar försäkringsmedicinskt arbetet genom att samordna och implementera funktion för koordinering. Beslut väntas den 25 augusti 2021.

Handlingar till hälso- och sjukvårdsstyrelsens kommande sammanträden publiceras här.

De medel som finns att tillgå under 2022 är mindre än tidigare år*. Det försäkringsmedicinska arbetet, dess utveckling, kompetensförsörjning och fortsatt implementering av rehabiliteringskoordinering måste nu i större utsträckning tas omhand inom ordinarie struktur och budget hos den som är vårdgivare.

*Läs mer om tidigare överenskommelser om statsbidrag och framtida utmaningar på SKRs webbsidor