Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

De nya läkarintygen till arbetsgivare (AGI)

SKR har tillsammans med Svenskt Näringsliv, Arbetsgivarverket och Svensk Handel tagit fram två läkarintyg som kan skickas till arbetsgivaren när patienten saknar arbetsförmåga. Beroende på i vilket journalsystem som du arbetar ser tillgängligheten till de nya läkarintygen till arbetsgivare olika ut. Här kan du läsa mer om hur du får tillgång till dem.

Det finns enligt lagstiftning inget formkrav för sjuklöneintyget. Det är dock SKRs rekommendation att de nya läkarintygen används eftersom de innehåller och efterfrågar information som individen och arbetsgivaren behöver tidigt i sjukfallet.

Vårdcentraler som använder AsynjaVisph och har tillgång till Webcert

Vid sjukperiod som inte överstiger 14 dagar, använd intyget AG 1-14. Vid sjukperiod överstigande 14 dagar, använd Försäkringskassans läkarintyg. Möjlighet finns att kopiera till ett AG-intyg (AG7804) om patienten efterfrågar det.

Privata vårdcentraler, som inte har AsynjaVisph eller Webcert

Använd nuvarande rutin eller Försäkringskassans intyg tills dess att integrering till Webcert har skett. Därefter samma rutin som användare av AsynjaVisph (se ovan). 

Sjukhus som använder Melior och Obstetrix

Använd Försäkringskassans läkarintyg tills vidare. Möjlighet finns fortfarande att vid utskrift att använda "kort intyg" till arbetsgivare.

Skriv ut, fyll i och underteckna

De nya intygen till arbetsgivare kan inte skickas elektroniskt. Patienten kan dock skriva ut intygen via 1177.se.

  • Läkarintyg om arbetsförmåga – sjuklöneperioden (AG 1-14) till dag 14 i sjukperioden
  • Läkarintyg om arbetsförmåga – arbetsgivaren (AG 7804) från dag 15 i sjukperioden