Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Informationsmaterial socialt utsatta och svårnådda grupper
Västra Götalandsregionen vill nå alla med ett erbjudande om vaccination. Därför måste vaccinet mot covid-19 också nå svårnådda och socialt utsatta grupper; exempelvis hemlösa, de som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd, söker asyl, befinner sig i förvar, har annat förstaspråk än svenska eller har låg tillit till myndigheter och hälso- och sjukvård.
Grundprincipen är att all vaccination ska ske inom ramen för den befintliga vården. Detta gäller majoriteten i svårnådda och socialt utsatta grupper. Vi behöver även göra andra insatser för att nå de som är särskilt svårnådda, exempelvis asylsökande som befinner sig i förvar.
En arbetsgrupp med representanter från hälso- och sjukvård, kommuner och civilsamhälle har gjort en behovsanalys av hur svårnådda och socialt utsatta grupper ska ges möjlighet till vaccinering. Analysen pekar på behov av anpassad kommunikation och att öka tillgängligheten till vaccinering.
Här hittar du information om insatser och stöd i arbetet med att nå målgrupperna.
Åtgärder beslutas löpande och beskrivs här.
Mobil vaccinationsverksamhet gör vaccination lättillgänglig för många som vi annars har svårt att nå. Sahlgrenska Universitetssjukhusets mobila team arbetar med vaccinering på olika platser. Även Bräckes Diakonis mobila team vaccinerar i olika delar av regionen.
Kompletterande vaccinationsplatser planeras löpande, bland annat i ett samarbete i Bergsjön där Nötkärnan bokar och vaccinerar förutom den ordinarie vården.
Organisation av uppsökande verksamhet: bland annat vaccineras asylsökande på Resta gård i Vänersborg av Bräcke Diakonis mobila team.
Kommunikation som vänder sig till olika målgrupper samlas på denna webbplats som stöd till de som samarbetar med vaccineringen. Läs mer under avsnittet nedan: Informationsmaterial och telefontjänster
Vaccinering mot covid-19 är kostnadsfritt enligt Smittskyddslagen. Kostnadsfriheten gäller för alla som befinner sig i Sverige, oavsett om personen vistas i landet permanent eller tillfälligt.
Viktigt är att personer som tillfälligt vistas i Sverige även hinner få en andra dos under vistelsetiden.
Personer som inte är folkbokförda i Sverige omfattas av prioriteringsordningen för vaccin.
Journaldokumentera vaccination av personer utan fullständigt personnummer
Vid vaccination av personer utan fullständigt personnummer används sedvanliga rutiner för journaldokumentation av personer utan fullständigt personnummer, genom att använda LMA-nummer eller reservnummer.
Alla vaccinationer ska registreras i nationella vaccinationsregistret
Enligt lag måste vårdgivare rapportera alla vaccinationer som ges mot covid-19 till Folkhälsomyndighetens nationella vaccinationsregister (NVR). Detta gäller även vid vaccinering av personer som inte är folkbokförda i Sverige och som saknar fullständigt personnummer.
Data från journalsystemen Svevac och AsynjaVisph förs automatiskt över till NVR. Om ditt journalsystem inte har en automatisk överföring (alternativt filöverföring) till NVR, behöver du registrera vaccinationen manuellt i NVR. Vid registrering av vaccinationer av personer utan fullständigt personnummer väljer du flik ”Annan” och skriver in samma LMA-nummer eller reservnummer som är kopplat till personen i VGR.
På bildstöd.se kan vem som helst, utan kostnad, bildsätta ord och korta texter. Det finns flera olika mallar att utgå ifrån. Mer information och kontaktuppgifter: Bildstöd.se - vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen