Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Matkassen - ett koncept för att främja hälsosamma matvanor

Matkassen är ett koncept som innehåller färdigplanerade veckomenyer med tillhörande inköpslistor. Det som är unikt för Matkassen, i jämförelse med andra matkassar och receptsajter på marknaden, är att veckomenyerna är framtagna utifrån nordiska näringsrekommendationer och därmed tar hänsyn till näringsbehov samt baseras på mat som är bra för hälsa, miljö och plånbok.

Matkassen innehåller förutom veckomenyer även tips och inspiration kring olika teman som exempelvis vegetarisk mat, mellanmål, och barnmat. Konceptet är i första hand framtaget för barnfamiljer, men passar alla åldrar samt stora som små hushåll.

Länk till Matkassen och dess webb: vgregion.se/matkassen

Webbplatsen Matkassen är tillgängliga för alla och kan användas av hälso- och sjukvården, kommuner och andra verksamheter i arbetet med att främja hälsosamma matvanor. I dag används Matkassen av personal inom barnhälsovård, mödrahälsovård och familjecentraler för att tipsa barnfamiljer om bra mat. Under 2023 så blev matkassen även anpassad till ungdomar och unga vuxna, till de som väntar barn och till seniorer. Konceptet används även av bland annat dietister, vårdcentraler, verksamheten Hälsocoach online, barn- och ungdomsmedicinska mottagningar, spädbarnsverksamheter samt Folktandvård.

Konceptet Matkassen består av:

  • Webbplatsen: vgregion.se/matkassen. Här kan man se veckomenyer, inköpslistor och temarecept samlade på en och samma yta.

Hälso- och hållbarhetsperspektiv

Konceptet Matkassen har tagits fram utifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv baserat på nordiska näringsrekommendationer som grundar sig på bästa tillgängliga kunskap och vetenskap. Det innebär att kostråden och recepten tar hänsyn till hälsan genom hela livet liksom hållbarhet och miljösynpunkt. 

Marknadsföring

För att marknadsföra webbplatsen vgregion.se/matkassen finns affisch och infokort att beställa från Marknadsplatsen. Se under rubriken nedan ”Beställa trycksaker”.

Matkasse-event marknadsförs via sociala medier samt genom affischering på Familjecentral, BVC, MVC etc. Affisch finns framtagen för ändamålet, se nedan under rubriken "Beställa trycksaker". Respektive familjecentral ansvarar för sin marknadsföring.

Kostnader och finansiering

  • Alla kostnader för trycksaker och kassar samt eventuella inköp för provsmakning finansieras av beställande enhet. 
  • För att kunna beställa material från Marknadsplatsen behöver enheten vara registrerad kund, se vgregion.se/marknadsplatsen.
  • Varje enhet ansvarar för att inköp görs i enlighet med upphandlingsregler.

Utvärdering

Konceptet utvärderades under 2018 och utvärderingen finns att ta del av här.

Utvärdering av matkassen i kort version.pdf

Utvärdering av matkassen i längre version.pdf

Kontakt

För frågor om konceptet, hör gärna av er till teamet bakom Matkassen.

Tobias von Porat

Kommunikatör
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Britt Lundmark

Verksamhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-04-12 14:41