Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Uppdaterat beslutstöd för vård vid övervikt och fetma

Publicerad: Uppdaterad:

Beslutstödet för vård vid övervikt och fetma är uppdaterat och anpassat efter versionen av Vårdgivarwebben som lanserades 2017. Mer användarvänligt, med reviderat innehåll och anpassat för olika aktörer och målgrupper är några av vinsterna med den nya versionen.

Till beslutstödet

Handlingsprogrammet mot övervikt och fetma i Västra Götalandsregionen finns samlat i ett webbaserat beslutstöd som inkluderar vårdprogram, ansvarsfördelning och kvalitetsindikationer. Här finns också remissmallar, informationsmaterial och länkar.

– Vi har anpassat stödet till vårdgivarwebbens nya form, och reviderat och uppdaterat innehållet. Vi har tagit bort gammal information och hänvisar till andra originalkällor, säger Björn Eliasson, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset.

Stödet innehåller kvalitetssäkrad, evidensbaserad information om bakgrund till, utredning och behandling av barn- och vuxenfetma. I stödet ska man enklare kunna hitta relevant information och material för att underlätta arbetet kring övervikt och fetma i olika delar i vård och omsorg, samt rutiner och behandlingsalternativ och de källor som ligger till grund.

– Att det är samlat underlättar jämförelser av vad de olika aktörerna anser ska göras inom respektive vårdnivå. Vi hoppas att ett samlat beslutstöd också speglar det fördjupade samarbetet inom VGR kring effektivare förebyggande och behandlande arbetet med övervikt och fetma, säger Jovanna Dahlgren, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset.

Beslutstödet riktar sig främst till vårdgivare och beställare inom Västra Götalandsregionens olika verksamheter samt till politiker och tjänstemän. Det finns även andra som kan dra nytta av beslutstödet som exempelvis aktörer inom kommuner, patientorganisationer, idrottsföreningar, den samlade elevhälsan och befolkningen i allmänhet. Beslutstödet omfattar hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser som sträcker sig från barnmorskemottagningen och skolan till användning av fetmakirurgi som framgångsrik behandlingsmetod.

– Övervikt och fetma är ett folkhälsoproblem som angår oss alla, säger Annika Nilsson-Gren, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen. Med samhällsplanering och andra generella åtgärder i den kommunala och regionala planeringen kan möjligheter till fysisk aktivitet påverkas, och därmed en hälsosam viktutveckling i befolkningen.

För delen om barn- och unga pågår vidare regional samordning och arbetsgruppen räknar med ytterligare textrevidering inom kommande år.

Presentation: Beslutstöd övervikt och fetma

Till beslutstödet
Spara länken som favorit eller skriv in vgregion.se/beslutstodfetma för att komma direkt till beslutstödet!

Björn Eliasson

Överläkare
För frågor om vuxen

Jovanna Dahlgren

Överläkare
För frågor om barn och unga
Publicerad: