Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nära vård - samordning

Kollage av olika miljöbilder

Myndigheten för vårdanalys bedömer att en miljon människor i Sverige har behov av insatser från flera aktörer samtidigt som de har nedsatt förmåga att själva samordna sin vård och omsorg. För Västra Götaland motsvarar detta 170000 invånare. OECD lyfter bristande samordning mellan kommun, primärvård och sjukhus som svensk vård och omsorgs största utmaning.

Inom ramen för omställningsarbete Nära vård bedrivs pilotprojekt som syftar till att förbättra samordning för patienter med komplexa behov. Bakgrunden till detta är att i det svenska vård- och omsorgssystemet brister ofta samordning och patienter faller mellan stolarna. Det kräver ofta att patienten själv och/eller närstående tar ansvar för att ha koll på insatser, bokade tider, efterfråga svar och så vidare.

Tjänstedesignteamet är med i piloterna och har som uppdrag att tillsammans med samordnarna och andra berörda aktörer ta fram ett eller flera samordningskoncept. Konceptet ska kunna fungera som utgångspunkt för hur en vårdcentral organiserar sig för att ta sitt fulla samordningsansvar.

För att kunna skapa relevant och värdeskapande samordning krävs ett helhetstänk som inkluderar den fysiska samordningsrollen, ett övergripande regionalt stöd för samordnare och en regional samordningsstrategi. Det är först när alla dessa komponenter tas i beaktande som ett välfungerande samordningskoncept kan tas fram.

En illustration av samordning mellan olika vårdnivåer
Senast uppdaterad: 2021-01-15 14:03