Ny riktlinje för behandling av narkolepsi

Narkolepsi är en kronisk neurologisk sjukdom med störd sömnreglering. Det finns ingen botande behandling, vilket innebär att god symtomlindrande behandling är viktig. Den nya riktlinjen innehåller råd för behandling av narkolepsi inklusive en tydlig rekommendation för användning av nya läkemedel.

Det finns cirka 3 000 narkolepsipatienter i Sverige. Narkolepsi har flera symtom, till exempel uttalad dagtrötthet med ofrivilliga insomnanden, kataplexier (plötslig kraftlöshet i muskler), uppsplittrad nattsömn samt sömnparalyser (oförmåga att röra sig vid insomnande eller uppvaknande) och hallucinationer i samband med insomnande eller uppvaknande.

Nya läkemedel
Den farmakologiska behandlingen har tidigare bestått av vakenhetshöjande medicinering dagtid samt sömnreglerande och antidepressiv medicinering. De senare åren har två nya behandlingar introducerats: natriumoxybat och pitolisant. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har bedömt att ingen av dessa behandlingar uppfyller kraven för läkemedelsförmånen.

Det finns en mycket stor variation i tolkningen av vilka förhållanden som ska vara uppfyllda för undantag från TLV-beslutet i olika regioner.

– För att skapa en mer jämlik vård har vi tagit fram en riktlinje för teambaserad behandling av narkolepsi, inklusive en tydlig rekommendation för de nya läkemedlen, säger Jonas Lind, ordförande i den nationella arbetsgruppen för narkolepsi.

Läs mer om nya riktlinjen för behandling av narkolepsi här, länk till Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård