Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny regional läns- och kommunkod för särskilda fall

Publicerad:

Kvotflyktingar, asylsökande samt anhöriginvandrare som beviljats uppehållstillstånd men som vid vårdkontakten ännu inte är folkbokförda i Sverige, ska betala samma patientavgift som folkbokförda invånare.

Beslut har tagits i regionfullmäktige 1 december 2020, och träder i kraft 1 januari 2021.

Det finns inget krav på att kvotflyktingarna ska uppvisa intyg på vilken personkrets de tillhör eller att övriga i målgruppen ska kunna uppvisa ett uppehållstillståndskort, även om det kan underlätta. I de fall intyg och uppehållstillstånd saknas ska vårdpersonalen gå på vad patienten (eller medföljande) uppger i mötet.

När personerna blivit folkbokförda och fått ett fullständigt personnummer ska koden ändras.

För att kunna urskilja de patienter som avses i beslutet (kvotflyktingar, asylsökande, anhöriginvandrare) behövs en markör i de regionala systemen.

Ordörande i STOK har godkänt följande läns- och kommunkod med förklaring:

Grupp Regelverk Län Kommun Betalningsansvarig
Personer som har uppehållstillsstånd men ej folkbokförda* Kan uppvisa uppehållstillstånd men ej krav 99 10 Förvaltningarna **

 

* Innefattar personer som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige men ännu inte är folkbokförda och har fått ett svenskt personnummer. I gruppen ingår kvotflyktingar, asylsökande och anhöriginvandrare.

** Förvaltningarna är betalningsansvariga för målgruppen under 2021. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen ser över frågan om eventuell ersättning till förvaltningarna.

Kontakt vid frågor:
Nina Bonnedahl, ordförande STOK
nina.bonnedahl@vgregion.se

Publicerad: