Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rutin för opererande specialiteter

Västra Götalandsregionen har en rutin för att möta kapacitetsbrist för opererande specialiteter vid särskild händelse i Västra Götalandsregionen.

Beslut om rutinen har tagits av Regional särskild sjukvårdsledning tidigare i vintras och beskriver en anpassning av befintliga arbetssätt till en situation där tillgång till prioriterad vård måste säkerställas Detta innebär bland annat skärpt bevakning och tätare dialog sjukhusledningarna emellan, för att kunna hjälpas åt att ta hand om de patienter som är i behov av vård som inte kan vänta.

I första hand ska planering och prioritering av vård ske inom respektive förvaltning. Detta innebär en prioritering inom eller mellan flera specialiteter. I nästa steg ska Västra Götalandsregionens samlade resurser användas vilket har skett under de två första pandemivågorna.

Den framtagna rutinen tydliggör det arbetssätt som tillämpats under pandemin och rutinen kan användas även framöver vid behov. Det ökande behovet av covidvård just nu är orsaken till att rutinen aktiverats i veckan. Detta har gjorts för att säkerställa tillgång till prioriterade operationer för alla invånare i länet. I praktiken innebär det än tätare samarbete mellan sjukhusen och även med de avtalsbundna upphandlade vårdgivarna.

Senast uppdaterad: 2021-04-08 09:37