Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Beslut att ta stöd av upphandlade privata vårdgivare för att undvika förvärrad kösituation

På Regional särskild tillgänglighetslednings (RSTL) möte den 16 november 2020 togs beslut om att sjukhusen rekommenderas skicka prio 3-vård (lägsta prioriteten) på VGRs avtal med privata utförare i så stor utsträckning som möjligt. Detta till följd av att covid-vården ökar på sjukhusen och de lägst prioriterade patienterna riskerar åter att få stå tillbaka och vänta ännu längre.

Sjukhusen behöver fokusera på den akuta och mest prioriterade vården inklusive covid-vård nu. För att motverka ökad köbildning för lägre prioriterad vård i detta pandemiläge behöver de upphandlade privata utförarna nyttjas så mycket som möjligt, säger Kaarina Sundelin, direktör för Koncernstab beställning och produktionsstyrning av hälso- och sjukvård.
 
Västra Götalandsregionens koncernkontor ser till att det finns tillräckligt stora upphandlade vårdvolymer hos privata aktörer så att de kan ta hand om patienter som sjukhusen skickar vidare. Beslutet gäller tills sjukhusen är tillbaka i sin ordinarie nivå för planerad vård. Samtidigt tar RSTL fram beställningar av vård för 2021 som ska hjälpa till att minska vårdköer.
 
 
Senast uppdaterad: 2020-11-23 13:42