Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hur stöttar vi nyblivna föräldrar vars föräldrablivande påverkats av pandemin?

Den psykologiska förberedelsen att bli förälder påbörjas under graviditeten, nu präglar pandemin den processen.  Att partners inte kan delta bidrar till oro för att bli ensam, och erfarenheter av att bli utestängd. Därför blir det du gör i mötet med nyblivna föräldrar än viktigare för att inkludera barnets föräldrar. Att fråga efter deras erfarenheter och om möjligt låta barnets föräldrar komma ihop till BVC är konkreta sätt som många av er redan använder. Om det inte går att barnets föräldrar deltar vid de första BVC-besöken är videosamtal via mobilen ett sätt att öka delaktigheten. Att efterfråga den förälder som inte har möjlighet att vara med och om hen har några frågor, blir också ett sätt att uppmärksamma deras föräldraskap.

Genom metoden Enskilt föräldrasamtal för den förälder som inte fött barnet, har vi ännu ett sätt för att strukturerat uppmärksamma alla föräldrars situation och deras behov av föräldrastöd. För en singelförälder är det lika viktigt att efterfråga vilket nätverk som finns för stöd och att närstående inkluderas. Även om vi inte kan ändra på förutsättningarna som pandemin ger, får vi hjälpas åt i vårdkedjan för att ge stöd och trygghet. Det du gör inom ramen för varje BVC-kontakt kan bidra till positiv skillnad för barn och föräldrar.  

 

 

Senast uppdaterad: 2020-12-16 13:37