Korrekt handskanvändning – en angelägenhet för patientsäkerheten och miljön

Uppdaterad:
Publicerad:
Vårdpersonal som tvättar händerna
Filmen tar upp viktiga aspekter med handskar. När behöver de användas men när är det bättre med en ren desinficerad hand? (Bild ur filmen)

För att uppmärksamma vikten av en korrekt handskanvändning i vården, både ur vårdhygieniska skäl och miljöskäl, har Koncernkontoret tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit fram en film som diskussionsunderlag för verksamheterna:

Filmen tar upp viktiga aspekter med handskar. När behöver de användas men när är det bättre med en ren desinficerad hand?

 

Tillsammans med ett APT-material i form av några Powerpoint-bilder kan verksamheter diskutera hur man använder handskar i sin verksamhet. Finns det en omedveten överanvändning och hur kan man tänka för att inte överanvända handskar?

 – Vi ser att just undersökningshandskar är den förbrukningsprodukt som vi använder allra mest av och som därför också är en stor del av vår miljöpåverkan från produkter. När medarbetare på Vårdhygien också lyfte den höga användningen av handskar som ett problem för ”handskspridd smitta” tänkte vi direkt att detta måste vi göra något åt tillsammans, säger Johanna Knape, miljöstrateg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Priolista över produkter

VGR har också en Priolista med produkter som har stor betydelse för vår miljöpåverkan och där vi identifierat några produkter där det är möjligt att antingen byta ut en engångsprodukt mot en flergångsprodukt, minskar förbrukningen eller byta en engångsprodukt mot en annan engångsprodukt av ett för miljön bättre material. Handskar är en av de prioriterade produkterna på listan.

- Tanken är att Priolistan ska vara ett enkelt verktyg för verksamheter att arbeta med sin miljöpåverkan från produkter. En del har miljömål som handlar om att minska användningen av engångsprodukter. Då kan Priolistan vara en bra hjälp för att nå målet, säger Jonna Bjuhr Männer, miljöstrateg på Koncernkontoret.

Priolistan 2022

Jonna Bjuhr Männer

Miljöstrateg – Hållbar resursanvändning

Telefonnummer