Efterlevandestöd vid självmord på 1177.se

Uppdaterad:
Publicerad:

Ett självmord drabbar många människor kring den som avlidit och kan leda till både sämre psykisk hälsa och högre suicidrisk hos närstående. På 1177.se finns nu ett efterlevandestöd med information av olika slag att kunna hänvisa till:

Efterlevandestöd vid självmord VGR - 1177

Den 10 september varje år uppmärksammas suicid genom den suicidpreventiva dagen. Dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO). Denna dag uppmärksammas på olika sätt av flera olika aktörer i Sverige.

Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att samordna det nationella arbetet inom psykisk hälsa och suicidprevention och genomför ett seminarium den 8:e september. Temat för seminariet är Stöd till efterlevande. Läs mer och anmäl dig här:

Suicidpreventiva dagen 2022 – Stöd till efterlevande — Folkhälsomyndigheten 

Att uppmärksamma den 10 september är en del i Västra Götalandsregionens arbete med Handlingsplan för suicidprevention i Västra Götaland 2020-2025. Handlingsplanen är en gemensam grund för kommunernas och regionens suicidpreventiva arbete och för samarbetet med andra aktörer.

Syftet med handlingsplanen är att med suicidpreventiva åtgärder minska antalet suicid och suicidförsök i Västra Götaland. Läs mer om handlingsplanen och hur den ska följas upp:

Handlingsplan för Suicidprevention - Vårdsamverkan i Västra Götaland (vardsamverkan.se)

Kontakt vid frågor:
Agneta Eriksson, regionutvecklare, Koncernkontoret
agneta.eriksson@vgregion.se