Modellöversikt
Family Check-up är en korttidsintervention som består av tre delar: ett första möte, en familjeobservation och slutligen ett feedback möte. Family Check-up identiferar styrkor och behovsområden i familjen och bidrar till att påbörja ett förändringsarbete. För en del familjer räcker det som insats. För andra familjer behöver man följa upp en Family Check-up med ett skräddarsytt föräldrastöd. Utvecklingscentrum erbjuder därför också utbildning och handledning i Föräldraskap i vardagen som är ett individuellt föräldrastöd som direkt kan kopplas till Family Check-up.

Första mötet
Syftet med det första mötet är att bygga förtroende och att i dialog utforska vad föräldern upplever som bekymmer och hur detta påverkar barnets beteende. Mötet syftar också till att ta reda på hur motiverad föräldern är till en förändring.
Familjeobservation och enkäter
Kartläggningen inkluderar en videofilmad familjeobservation och enkätsvar från föräldrar, barn och förskola/skola. Familjeobservationen och enkäterna omfattar påverkansfaktorer på familjen, barnets anpassning och föräldrastrategier och relation. Informationen ger underlag för styrkebaserad dialog kring familjens förändringsarbete vid feedbacksession.
Feedback mötet
Informationen från första mötet, familjeobservationen och enkäterna sammanställs och presenteras i en barn- och familjeprofil som illustrerar familjens styrkor och behovsområden. Mot bakgrund av profilen skräddarsys en meny med möjliga alternativ till insatser utifrån familjens behov. Behandlaren och föräldrarna bestämmer i samarbete vilka alternativ som är optimala för familjen efter feedback mötet.
Insatser efter genomförd Family Check-up
Insatserna kan t ex innebära Föräldraskap i Vardagen, som är ett individuellt föräldraträningsprogram, föräldraträning i grupp, insatser från skola, socialtjänst eller hälsovård. Föräldern och behandlaren beslutar tillsammans vilka alternativ som passar familjen bäst. I vissa fall kan insatserna behöva kompletteras med fokus på förälderns situation som t ex depression, missbruk eller utmaningar i samarbetet med den andra föräldern.
Föräldraskap i Vardagen
Det stöd som familjebehandlaren kan erbjuda inom ramen för FCU är modellens eget individuella föräldraprogram Föräldraskap i Vardagen (FiV). FiV betonar uppmärksamhet på föräldraskapets dagliga detaljer utifrån kunskap och medkänsla. Programmet bygger på positivt beteendestöd, gränssättning och att stärka familjerelationer. Tillsyn och insyn över barnets beteende, känslor och erfarenheter utgör tillsammans med proaktiva föräldrastrategier grunden för medvetet föräldraskap.
Stödet skräddarsys utifrån familjens specifika behov och livssituation. Arbetet kopplas till de mål som föräldern och familjebehandlaren kommit överens om och relateras till föräldrastrategierna i FiV. Det bidrar till att insatsen blir mindre omfattande och samtidigt mer effektiv.