Information till BUP
På den här sidan hittar du information om den regiongemensamma vägen in för barn och unga med psykisk ohälsa i VGR, särskilt framtagen för dig som arbetar inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Frågor och svar
Efter remittent har beslutat om att remiss ska skickas ska denna skicka remissen inom 3 arbetsdagar (detta gäller inte egenremisser eller remittenter inom elevhälsan då vårdgarantin för deras remisser börjar räknas från den dag som remissen inkommer till ”En väg in”). När remissen inkommit till ”En väg in” ska denna bedömas och prioriteras inom 3 arbetsdagar. Därefter ska resultatet av remissbedömningen skickas till remittent och patient inom 2 arbetsdagar.
Det åligger remittenter att skicka remisser inom 3 arbetsdagar efter det att beslut om remiss har fattats. Om remittenter ändå skickar remisser senare än så kommer ”En väg in” att skriva en avvikelse kring detta. Observera att det inte är tillåtet för varken ”En väg in” eller BUP-mottagningar att ändra datum på remisser.
”En väg in” bedömer remisser utifrån gällande RMR:er. I de fall patient bokas på första besök efter remissbedömning ska aktuell BUP-mottagning genomföra första besök. Utifrån det besöket väljer sedan BUP-mottagningen hur patienten ska handläggas vidare.
Mottagningen beslutar själv vilken yrkeskategori som tar emot respektive patient som bokats in för första besök av ”En väg in”.
Om ett första besök på mottagningen bokas in utifrån ett telefonsamtal med ”En väg in” informerar ”En väg in” patienten om datum och tidpunkt för besöket under telefonsamtalet samt skickar en kallelse via post.
Om ett första besök på mottagningen bokas in utifrån en egenremiss eller remiss från vårdgivare skickar ”En väg in” en kallelse till patienten via post.
Om- och avbokningar hanteras av den mottagning där besöket ska ske. I den kallelse som skickas ut till patienten från ”En väg in” finns information om hur man kommer i kontakt med aktuell mottagning för att av-/omboka besök.
Ett besök kan bokas in på en BUP-mottagning efter ett telefonsamtal från patient/vårdnadshavare till ”En väg in” eller efter inkommen remiss till ”En väg in”. Om ett besök bokas in per telefon finns journalanteckning som sammanfattas situation, anamnes, bedömning och åtgärd. Om ett besök bokas in efter inkommen remiss finns journalanteckning som innehåller kontaktorsakskod samt åtgärd, utöver detta har mottagningen även tillgång till remissen via Sälma. För samtliga inbokade besök anges i ELVIS information om eventuellt tolkbehov, samtycke från vårdnadshavare, information om giltigt LMA om den vårdsökande är asylsökande samt eventuella särskilda önskemål som patienten/vårdnadshavaren/remittenten har framfört till ”En väg in”.
En patient som är avslutad på en öppenvårdsmottagning är att betrakta som en avslutad kontakt. Om något annat är överenskommet ska detta tydligt framgå i slutanteckning. Saknas denna typ av notering ska patienten betraktas som en ny patient.
Varje BUP-mottagning ska ha ett visst antal tider för första besök tillgängliggjorda varje vecka. Antal besök har tidigare kommunicerats i informationsutskick. BUP-mottagningarna ansvarar för att dessa tider ska finnas tillgängliga i deras fiktiva resurser med minst 60 dagars framförhållning.
För ett första besök bokas patienter tillhörande SKaS, SÄS och SU till en ätstörningsmottagning och patienter tillhörande SiV och NU bokas till BUP öppenvård. Därefter sker ställningstagande till lämplig vårdnivå och fortsatta insatser.