Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ny rapport om vårdkonsumtion bland invånare med flyktingbakgrund

Ny rapport visar att det finns stora skillnader i hälsa hos invånare med och utan flyktingbakgrund. Skillnaderna ökar efter tid i landet framför allt i yngre medelåldern.

Rapporten ”Invånare med respektive utan flyktingbakgrund i Västra Götaland – jämförelse av vårdkonsumtion, diagnosförekomst samt utveckling över tid publiceras av Västra Götalandsregionen, Koncernkontoret. Rapporten har tagits fram för att bedöma behov av hälso- och sjukvård respektive tandvård hos invånare med flyktingbakgrund.

 Rapporten visar bland annat att invånare med flyktingbakgrund har betydligt högre förekomst av högt blodtryck och diabetes som dessutom debuterar i yngre åldrar. Skillnaderna ökar efter antal år i landet och framför allt i yngre medelåldern. Invånare med flyktingbakgrund söker generellt sett mer somatisk vård jämfört med övriga invånare, sannolikt på grund av en högre sjuklighet i gruppen. Samtidigt visar rapporten att ensamkommande barn med flyktingbakgrund söker mer psykiatrisk vård jämfört med andra barn och att diagnosen PTSD nästan är 30 gånger vanligare hos dessa barn. I en tidigare rapport om ”Asylsökandes hälso- och sjukvårdskonsumtion i Västra Götaland” framkom att asylsökande sannolikt inte får den vård de behöver.

 Rapporten om invånare med flyktingbakgrund baseras på 50 000 folkbokförda personer mellan 0 och 69 år i Västra Götaland som tidigare varit asylsökande. Data är hämtade från vårddatabasen Vega, Akutdatabasen och Statistiska Centralbyrån.

Här hittar du rapporten:
https://www.vgregion.se/rapporter/flyktingrapporten

Senast uppdaterad: 2019-03-13 10:42