SRHR-bussen gör det lättare att nå vården vid beroendesjukdom

Uppdaterad:
Publicerad:
Sofia Wickstrand Linhem framför SRHR-bussen

SRHR-bussen står på gator och torg där allmänheten finns, därmed även personer med missbruk. Bussen kan upplevas som en enklare väg att nå vård än andra instanser.

– En av SRHR bussens absoluta fördelar är att vi alltid erbjuder drop-in besök under våra öppettider. Vi tror att det är en fördel för många personer med pågående missbruk, där andra delar av vården kan kännas svårare att nå. Då är SRHR bussens lågtröskelverksamhet ett bra komplement till andra vårdinstanser, säger Sofia Wickstrand Linhem, barnmorska i SRHR-bussen.

Bussens medarbetare möter allt från ungdomar som oroar sig för om de ska våga lämna ett klamydiaprov för att de är rädda för att bli drogtestade, till personer som öppet talar om sitt missbruk.

– Det är personer där drogen eller substitutionsbehandlingen påverkar deras sexualitet med nedsatt sexuell lust. Vi möter personer som får ersättning för sexuella tjänster för att finansiera sitt missbruk. Det kan också vara personer som använder droger för att förhöja den sexuella upplevelsen.

Erbjuder samtal med barnmorskor och sjuksköterskor

I bussen kan de lättillgängligt få gratis kondomer, hjälp med STI-provtagning, preventivmedel eller ta gynekologiskt cellprov. De som arbetar i bussen är barnmorskor och sjuksköterskor som erbjuder samtal om hälsa med huvudfokus på den sexuella hälsan och kan ge individuell rådgivning.

– Vi kan inte hjälpa med allt, men vi kan vara en samtalspartner som kan normalisera besvär, inhysa hopp om förbättringspotential och vid behov hänvisa vidare till rätt instans för fortsatt vård.

SRHR bussen åker runt i hela Västra Götalandsregionen – läs mer om bussen och aktuellt kalendarium på webbsidan SRHR-bussen (vgregion.se)