Tobaksvanor
Med rökning avses daglig rökning oavsett mängd. Vuxna dagligrökare har en kraftigt förhöjd risk för sjukdom, sänkt livskvalitet och förtida död. All rökning är förknippad med hälsorisker. Tobaksröken innehåller förutom nikotin cirka 8000 olika kemiska ämnen däribland en del giftiga tungmetaller och kolmonoxid. Med snusning avses daglig snusning. För gravida och ammande inkluderas även mer sporadisk snusning. Snus innehåller cirka 3000 kemiska ämnen varav 28 är cancerframkallande. Daglig snusning hos vuxna ger en något till måttlig förhöjd risk för sjukdom, sänkt livskvalitet och förtida död.
Tobaksbruket i Sverige har sett olika ut genom åren men det man kan se är att andelen rökare i Sverige stadigt minskat, men att andelen som brukar snus dagligen inte förändrats något genom åren. I dag röker ungefär 7 procent av Sveriges befolkning och cirka 20 procent snusar.
Det finns flera vinster med att sluta med tobak bland annat att eventuell rökhosta försvinner, risken för cancer minskar betydligt, blodtryck och puls sjunker och risken för tandlossning minskar. Till detta tillkommer även många andra hälsofördelar. Det är aldrig försent att sluta bruka tobak. Slutar man röka innan åldern når 40 så har man goda chanser att kroppen hinner återhämta sig nästan helt och hållet. Även med avslut efter den åldern kan man uppnå många hälsovinster och bromsa eventuella sjukdomar.
Tobaksavvänjningen pågår i 2–4 månader där man har 6–8 samtal med sin hälsocoach. Tobaksavvänjningen görs utifrån en uppsatt modell som inkluderar regelbundna samtal med sin tobaksavvänjare i kombination med nikotinläkemedel (plåster och oralt preparat).
Länk till 1177.se och kapitel om rökning och snusning:
Schema för tobaksavväjning
