Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Matvanor

Vad man väljer att äta har stor betydelse för din hälsa, välmående och prestationsförmåga, både på kort och lång sikt. Kroppen behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag och en hälsosam kost ökar sannolikheten att detta behov tillgodoses. Hälsosamma matvanor kan förebygga risken för sjukdomar så som hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Man behöver inte förändra sina matvanor helt, utan kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad.

En varierad kost kommer man långt på. Och för att få i sig tillräckligt och lagom med energi kan dessa tips vara behjälpliga att gå efter:

  1. Ät mycket grönsaker, gärna 500 gram om dagen. Försök välja de grövre grönsakerna som blomkål, vitkål, rotfrukter, broccoli och bönor.
  2. Fisk och skaldjur är rekommenderat att inta 3 gånger i veckan. Variera fisksorter som är både magra och feta.
  3. Nyckelhålsmärkningen är en symbol som står för att produkten innehåller mindre socker, salt, bättre kvalité på fetterna och mer fullkorn/fibrer jämfört med en liknande produkt utan nyckelhålsmärkning.
  4. Byt ut pastan, ris eller brödet mot fullkornspasta/bröd med fullkorn.
  5. Undvik förbud men minska ner mängden socker, rött kött och chark, salt och alkohol.

Länk till Livsmedelsverket där du kan läsa mer om kostråden. Även länkar till Matkassen, Tallriksmodellen och Matvanekollen för inspiration och kompetens inom matvanor:

Kostråd

Bild på mat som man ska äta mer av, byta till och äta mindre av.

Tallriksmodellen visar hur vi kan lägga upp maten på vår tallrik för att få tillräckligt av alla näringsämnen, en bra energibalans och en hälsosam helhet.

Fett

Fett är en viktig energikälla och avgörande för att vi ska må bra. Det behövs även för att vi ska kunna bilda hormoner och ökar kroppens förmåga att tillgodogöra sig vitaminer. Fett finns i olika former, som är olika bra för kroppen och vi hittar det bland annat i livsmedel som lax, olja och avokado.

Protein

Protein fyller en viktig funktion i kroppen när det kommer till transport av järn och syre och är dessutom kroppens byggstenar. Det finns också i vävnader, enzymer och hormoner och är essentiella för bland annat hud, hår, naglar och ögon. Protein hittar vi bland annat i livsmedel som kyckling, ägg, mejeriprodukter och linser. 

Kolhydrater

Kolhydrater är vår främsta och viktigaste källa till energi som både hjärnan och cellerna använder sig av. Kostfiber, stärkelse och olika sockerarter går alla under benämningen kolhydrater och vi hittar dessa i livsmedel som bland annat pasta, ris, frukt och baljväxter.

Detta behöver du för att boka din hälsocoach

  • Dator, mobil eller surfplatta med tillgång till kamera
  • Internet med bra uppkoppling
  • En lugn avskild plats där du inte riskerar att bli störd av någon eller något
  • Hörlurar rekommenderas för bra ljud under mötet
  • BankID för identifikation

Ett videomöte fungerar precis som ett vanligt besök eller möte, med skillnaden att du inte behöver åka till mottagningen för att träffa din hälsocoach utan kan göra det via din dator, mobil eller surfplatta.

Följ beskrivningen för att boka din hälsocoach

Hur man bokar tid på Mitt vårdmöte

Ladda ner appen Mitt vårdmöte och välj mottagningen Hälsocoach online. För att boka in en tid hos en hälsocoach väljer du din besöksorsak och sedan en tid som passar dig. När du har fyllt i formuläret behöver du bekräfta din bokning med ditt BankID.

Länk till instruktionsfilm för att boka din hälsocoach


Senast uppdaterad: 2022-12-09 16:29