Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att skärpa råden i Västra Götaland. Skärpningen i Västra Götaland görs för att stoppa den ökande smittspridningen av covid-19.

Läs mer på www.vgregion.se/covid-19

Veckomeny 9

Inköpslista veckomeny 9

Måndag – Thaiinspirerad torsk på grönsaksbädd

Thaiinspirerad torsk på grönsaksbädd 4 portioner

400 g fryst eller färsk torsk
I påse frysta wokgrönsaker (ca 500 g)
1 burk kokosmjölk (ca 400 g), 17 % fetthalt
1 dl crème fraiche, 5-13% fetthalt (kan uteslutas)
1-2 tsk röd currypasta (begränsa till barn under 1 år pga. saltinnehåll)
½ - 1 tsk salt med jod
Peppar

Havreris, ris eller matvete, 4 port

Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Lägg de frysta wokgrönsakerna i en ugnssäker form. Lägg bitar av tinad torskfilé på grönsakerna. Vispa ihop kokosmjölk, röd currypasta, peppar och lite salt. Häll blandningen över fisken och grönsakerna. Tillaga fisken i ugnen, ca 25-30 minuter. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt och fast. Koka ris och dubbla mängden om ni vill förbereda inför onsdagens rätt.
Servera med valfria grönsaker och gärna en knäckebrödmacka.

 

Tisdag – Potatis- och morotsrårakor med lingon

Potatis- och morotsrårakor med lingon 4 portioner

8 st potatisar
4 st morötter
1 st lök
Rapsolja eller flytande margarin
4 st ägg
½ tsk salt med jod
1-2 krm svartpeppar

Tillbehör:
Lingonsylt/ rårörda lingon
Cottage cheese
Eventuellt rökt lax eller fläsk, bacon och små kapris

Gör så här: Skala och riv potatis, morot och lök grovt. Tillsätt salt och peppar och rör om. Krama ur vätskan. Blanda med ägg. Värm stekpannan till medeltemperatur. Häll i matfett. Klicka i smet och platta ut till rårakor i önskvärd storlek. Stek ca 3 min på vardera sidan, tills de fått gyllenbrun färg. Servera som ensamrätt med lingon eller med tillbehör som cottage cheese, rökt lax eller stekt fläsk eller bacon och kapris.

Onsdag – Färsfyllda paprikor

Färsfyllda paprikor 4 portioner

4 st paprikor i valfri färg
1 msk rapsolja
300 gram köttfärs (kan bytas mot vegetarisk färs)
1 förp valfria bönor, t ex vita, svarta eller kidney
1 förp krossade tomater
Peppar och ½ -1 tsk salt med jod
Smaksätt gärna med paprikapulver, chilipulver eller valfria örtkryddor
Havreris, ris, eller matvete, 4 port

Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Koka ris (om det inte finns rester från måndagens rätt).
Skölj paprikorna och skär av ett lock på dem (spara locket). Kärna ur paprikorna. Ställ paprikorna i en ugnsform. Fräs köttfärsen i olja. Tillsätt bönor, krossade tomater och kryddor. Koka ihop, ca 10-15 min.  Rör ner det kokta riset i köttfärsröran (eller servera det separat om det föredras). Fyll paprikorna med köttfärsröran och lägg på locket. Tillaga i ugn ca 20-30 min tills paprikorna mjuknat. Servera med en god sallad.

Torsdag – Potatis- och purjolökssoppa med quesadillas

Potatis- och purjolökssoppa med quesadillas 4 portioner

5-6 potatisar, dela i bitar eller skivor
1-2 st purjolökar, skivor
1 msk rapsolja
8 dl vatten
1-2 st buljongtärningar  
1 krm vitpeppar
½ tsk salt med jod
Smaksättning kan göras med t ex persilja eller gräslök

Gör så här: Fräs den skivade potatisen och purjolöken mjuk i
oljan, utan att den tar färg. Tillsätt vatten och buljongtärning.
Koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 10-15 min. Vispa
soppan slät med ballongvisp eller mixer. Smaka av med kryddor samt
späd med mer vatten om tunnare konsistens önskas.
Servera med quesadillas eller en smörgås med pålägg.

Quesadillas:
4 tortillabröd
Sweet chilisås
8 skivor ost
4 skivor skinka
Ruccola (ge ej till barn under 1 år)

Gör så här: Bred ett tunt lager av sweet chilisåsen på tortillabröden. Lägg på ruccola, ost och skinka på ena halvan. Vik ihop till en halvmåne. Stek i torr stekpannan på medeltemperatur tills tortillabrödet fått fin färg och osten har smält. Skär i trekanter och servera till soppan.

 

Fredag – Mustig fiskgryta med rötter

Mustig fiskgryta med rötter, 4 portioner

400 g färsk eller fryst vit fiskfilé
1 msk flytande margarin eller olja
1/2 purjolök eller 2 gula lökar
4-6 potatisar
2-3 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri (50 g)                                                                         
1 förpackning hela tomater (400 g)
1-2 dl vatten
1-2 fiskbuljongtärningar
1 lagerblad
½-1 citron
1 tsk salt med jod
1 krm vitpeppar
½ dl hackad persilja

Gör så här: Skala och skär löken i skivor eller skiva purjolöken och fräs den i matfettet i en gryta. Skala potatis och rotsaker. Skär allt i bitar och låt fräsa tillsammans med löken. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och lagerblad. Låt grytan koka i 15-20 minuter. Skär fisken bitar och lägg dem i grytan. Se till att vätskan täcker fisken. Sjud grytan ytterligare cirka 5-10 minuter eller tills fisken är färdig.

Smaka av med rivet citronskal, citronsaft, salt och vitpeppar. Strö över persilja och servera gärna med en klick aioli. Gör egen aioli (se recept) eller köp färdig.

Snabblagad Aioli:

½-1 vitlöksklyfta
½-1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 kryddmått salt
1 ägg
2 dl rapsolja
Svartpeppar

Gör så här: Ta fram ingredienserna en stund innan tillagning så att de får samma temperatur. Mixa samman allt med en stavmixer.

Senast uppdaterad: 2020-09-21 22:30