Graviditetskalendern

Gravid – vecka för vecka
I graviditetskalendern kan du följa graviditetens olika steg och vad som sker på barnmorskemottagningen beroende på vilken graviditetsvecka du är i.
Kontakta din barnmorskemottagning, så snart du vet att du är gravid, så bokar vi en tid för ett första besök. Tillsammans med din barnmorska kommer ni överens om ett upplägg som passar dig.
Basprogram
Mödrahälsovården i Västra Götalandsregionen följer ett så kallat basprogram. Det innebär att du som är inskriven hos oss får samma höga kvalitet var du än bor i regionen.
Vi ser fram emot att träffa dig/er så snart som möjligt i graviditeten.
Första besöket
Det första besöket är ett kortare besök med fokus på fostrets miljö i magen samt hur ni själva kan påverka detta. Du får vara beredd på att svara på frågor om dina livsstilsvanor. För att minska riskerna för fostret samtalar och informerar vi om alkohol, rökning, droger och läkemedel under graviditeten. Många gravida tycker det känns tryggt och skönt att få diskutera dessa frågor i tidig graviditet med en barnmorska. Alkohol passerar genom moderkakan över till fostret och det påverkar hur fostret mår och utvecklas. Rökning och snusning påverkar blodcirkulationen genom moderkakan till fostret, vilket kan leda till att syre- och näringstillförseln till fostret blir sämre. Vid inskrivningen träffar du oftast den barnmorska som kommer att följa dig under graviditeten. Du och barnmorskan pratar om vad som är bra att tänka på för att du, din eventuella partner och fostret ska må bra under graviditeten. Var inte rädd för att fråga – barnmorskorna har hört det mesta förut. Det är till stor hjälp om du redan innan besöket skrivit ut och fyllt i frågeformuläret för journalskrivning, som du hittar på din barnmorskemottagnings webbplats.
Andra besöket
Vid det andra besöket följer vi upp det ni tidigare pratat om och du/ni får mer information. Du lämnar även urinprov och blodprov för att se till att allt är bra. Vanligtvis blir det mellan åtta och tio besök hos barnmorskan. Antalet besök styrs främst av basprogrammet samt efter individuella behov.
Barnmorskan upprättar din journal vid inskrivningen. I journalen för barnmorskan in uppgifter om hur du mår, din vikt, provsvar, uppgifter om sjukdomar och läkemedel. Om du använder naturläkemedel eller hälsokostpreparat ska du tala om det. Dessutom vill barnmorskan ha svar på om du själv har någon ärftlig sjukdom, eller om det finns i släkten. Uppgifter om tidigare graviditeter och förlossningar förs in. Barnmorskan frågar också om det finns funderingar kring tidigare förlossningar eller den kommande. På din barnmorskemottagnings webbplats kan du innan inskrivningsbesöket fylla i ett frågeformulär för journalskrivning.
Barnmorskemottagningar inom Regionhälsan använder datajournalen Obstetrix, som också används på förlossnings- och BB-avdelningarna runt om i regionen.
Det är bra med regelbundna matvanor och fysisk aktivitet under graviditeten för att du och ditt barn ska må så bra som möjligt. Barnmorskan kan ge information om lämplig kost och tips på lämpliga aktiviteter som passar för gravida. Det är inte ovanligt att må illa och kräkas i början av graviditeten. En av orsakerna till att vissa mår så illa är att man är känslig eftersom halten av graviditetshormoner är hög. Ett tips är att äta något litet redan innan man går upp ur sängen på morgonen. Det kan även hjälpa att äta många men små måltider. Det kan kännas som en tröst att veta att även om man har mått illa under en graviditet behöver det inte bli likadant nästa gång.
Fosterdiagnostik
Fosterdiagnostik är samlingsnamnet för de olika undersökningar som kan göras under graviditeten för att upptäcka avvikelser hos fostret. En del blivande föräldrar är oroliga för eventuella skador hos fostret och tycker det är bra att få så mycket information som möjligt. Andra tycker att det skapar onödig oro under graviditeten. All fosterdiagnostik är frivillig.
Omställning
Frågor som också kan komma upp under inskrivningen är frågor om sex under graviditeten, hur det känns att bli förälder och hur livet, relationen och jobbet kommer att påverkas av din graviditet. Många har även frågor kring föräldraledighet. På Försäkringskassans hemsida kan du/ni läsa mer om föräldraförsäkringen.
Med besöken hos barnmorskan i början av graviditeten startar en förberedelse inför en av de största händelserna i livet - ett nytt barn ska komma till världen. Som blivande förälder ska du/ni vid graviditetens slut kunna känna trygghet inför förlossningen och föräldraskapet.
Nu är det dags för rutinultraljud om du och din partner vill det. Det kan vara bra att vara lite kissnödig vid en ultraljudsundersökning, då urinblåsan hjälper till att trycka upp livmodern så att fostret syns bättre.
Det går bra att ha med sig någon till undersökningen. Dock får barn inte vara med vid undersökningen.
Ibland går det att se fostrets biologiska kön. Oftast finns inget medicinskt intresse att veta könet, så det är inget som undersökaren tittar efter. Det är därför inte säkert att du/ni får veta fostrets kön även om du/ni frågar efter det.
Det händer att ultraljudet visar något oväntat, vilket kan kännas jobbigt. Det är vanligt att ha frågor och funderingar och då kan det vara bra att prata med någon. Vårdpersonalen finns där för att hjälpa dig med dina tankar. Även du som är blivande medförälder kan få samtalsstöd.
Nästa besök på barnmorskemottagningen är för dom flesta i vecka 25. Mycket har hänt sedan förra besöket.
Barnmorskan kommer vid detta besök ta blodprover, lyssna på fosterhjärtljud, mäta livmodern (SF-mått), kontrollera vikt och blodtryck samt informera om fosterrörelser.
Nu känns barnets rörelser varje dag. Med fosterrörelser menas både ”större rörelser” som sparkar och bålrörelser men även mindre, fladdriga eller svepande rörelser hos fostret. Om du känner minskade fosterrörelser ska du kontakta vården för kontroll.
Du kommer att få ditt graviditetsintyg som du själv skickar till Försäkringskassan. Har du ett fysiskt ansträngande arbete eller har risker i din arbetsmiljö, kan du ansöka om graviditetspenning. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.
Många mottagningar erbjuder föräldrastöd i grupp och flera förlossningssjukhus har egna föreläsningar.
Barnmorskan kan informera om var, när och hur.
Nu kan det vara bra att läsa på om amning och uppfödning, även för dig som partner.
För tidigt födda barn
En del barn föds tidigare än beräknat. Tack vare att sjukvården hela tiden förbättras klarar sig idag de flesta barn som föds för tidigt bra, och utan bestående skador. Här kan du läsa mer om för tidigt födda barn.
I vecka 29 är det dags att besöka barnmorskan igen. Om du tycker besöken varit glesa hittills kommer de att ske oftare nu.
Även den här gången lyssnar barnmorskan på barnets hjärtljud och kontrollerar hur livmodern växer. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tas kompletterande prover vid behov.
Nu är du i början av tredje trimestern och sista fasen av graviditeten. Barnet och din mage växer nu mer och mer och du känner barnets rörelser allt kraftigare. Sparkarna kan kännas mot både revben och urinblåsa vilket kan kännas lite obehagligt.
Det är i den senare delen av graviditeten som det kan kännas tungt att bära på sitt barn. Du blir lättare andfådd och kan svullna mer, framförallt om händer och fötter. Stödstrumpor lindrar och känns sköna att ha på.
Det kan göra ont i rygg och bäcken då du rör dig. Allt detta är tecken på den påfrestning som det är att vara gravid. Det gäller för dig att lyssna på de signaler som kroppen sänder ut och "sakta ner på farten".
Det kan vara bra att ha funderat lite över hur det kommer att bli när barnet är fött. Vad har du/ni för tankar kring förlossning, amning/uppfödning, föräldraskap och relationer?
För tidigt födda barn
En del barn föds tidigare än beräknat. Tack vare att sjukvården hela tiden förbättras klarar sig idag de flesta barn som föds för tidigt bra, och utan bestående skador. Här kan du läsa mer om för tidigt födda barn.
Vid detta besök lyssnar barnmorskan på barnets hjärtljud, kontrollerar hur livmodern växer, kontrollerar ditt blodtryck och ibland tas kompletterande prover vid behov.
Barnet väger nu knappt 2 kg, är runt 44 cm långt och ökar ungefär 2 hg i veckan. Barnet kan redan ha lagt sig med huvudet nedåt, för andra dröjer det längre. Det är vanligare hos förstföderskor att barnet lägger sig med huvudet nedåt tidigt. Barnets underhudsfett ökar på sig och barnet får rundare former. Musklerna växer och sparkarna blir mer tydliga. Fingernaglarna har vuxit ut och når fingertoppen. Barnet kan fixera blicken, ser mer skillnad på ljus och mörker, känner igen och reagerar på era röster och på musik som spelas vid upprepade tillfällen. Sjung därför gärna för barnet i magen.
Kroppsliga förändringar
Belastningen på din kropp ökar. Det är bra om du kan fortsätta med någon fysisk aktivitet som passar dig, men troligtvis behöver du också mer vila. Livmodern tar mycket plats och lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt. Det är vanligt att drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Det kan bero på flera saker som hormoner, stillasittande eller att livmodern trycker på tarmarna. En annan orsak till trög mage kan vara järntabletter som många tar under sin graviditet. Att dricka mycket, äta fibrer och röra på sig, hjälper till att hålla igång magen.
Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant. Många gravida kan känna sig tunga och otympliga och känner av att kroppen innehåller mer vatten än vanligt. Om benen blir svullna och tunga kan stödstrumpor hjälpa. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge.
Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan ibland känna lättare sammandragningar.
För en del gravida kommer det lite mjölk ur brösten. Detta är normalt. Planera in extra vila och förbered dig både fysiskt och mentalt på förlossningen och nyföddhetsperioden.
Föräldraledighet
Du kan använda föräldrapenningen i slutet av graviditeten om du vill. Fundera redan nu på hur du ska göra med föräldraledighet och uttag av föräldrapenning. När ni är flera som delar på föräldraledigheten kan det vara bra att diskutera upplägget. På Försäkringskassans hemsida går det att planera och förbereda föräldraledigheten, även innan barnet är fött.
Det kan vara dags att se över dina/era försäkringar; Hem- och livförsäkring? Gravidförsäkring? Barnförsäkring? Det är bra att göra innan barnet föds.
Även vid det här besöket lyssnar barnmorskan på barnets hjärtljud och kontrollerar hur livmodern växer. Du kan nu känna att du börjar svullna mer, framför allt på händer och fötter vilket är ett vanligt graviditetsbesvär. Det är helt normalt att samla på sig vätska i slutet av graviditeten, men det kan också vara ett tecken på graviditetskomplikation. Därför kontrollerar barnmorskan ditt blodtryck och tar kompletterande prover vid behov. Ett tips för att minska svullnaden är att lägga upp fötterna i högläge så fort du har möjlighet samt att använda stödstrumpor.
Livmodern har nu växt så att den når revbensbågen och det kan vara svårt att både stå, sitta och ligga. För att kunna slappna av när du vilar eller sover kan det vara skönt att använda kuddar som stöd.
Trots att det börjar bli trångt i livmodern kan du tydligt känna hur barnet rör sig. Du har nu säkert lärt känna ditt barns ”dygnsrytm”. Rörelserna kanske är annorlunda till karaktären än tidigare men barnet rör sig lika mycket. Om du upplever att barnet inte rör sig lika ofta som tidigare ska du alltid kontakta BMM eller förlossningen.
Vid det här besöket känner barnmorskan hur barnet ligger och om barnet ligger med huvudet eller rumpan nedåt. Om barnet ligger med rumpan nedåt (sätesbjudning) görs en kontroll på sjukhuset för vidare handläggning.
Barnet lägger nu på sig underhudsfett för att hålla värmen, tränar matsmältningen genom att svälja och kissa fostervatten och tränar lungmuskulaturen genom att göra andningsrörelser. Detta för att vara så väl förberedd för livet utanför livmodern som möjligt. I denna vecka väger barnet ungefär 2,5 kg och är cirka 47 centimeter lång.
Huden är täckt ett skyddande fosterfett.
Nu är det också dags att börja fundera på vilken barnavårdscentral (BVC) ni vill gå på. Ni kommer under detta besök få en särskild blankett som sedan barnmorskan överlämnar till vald BVC.
Denna vecka, precis som tidigare veckor, kontrollerar barnmorskan blodtryck, vikt och tar kompletterande prover. Livmoderns tillväxt mäts och barnmorskan lyssnar på barnets hjärtljud. Barnmorskan känner också efter hur barnet ligger i livmodern. Ofta har barnet ställt in sig, fixerat sig i bäckenet, vilket kan göra att det känns lite lättare att andas då inte barnet trycker på revbenen lika mycket som tidigare. Trycket på urinblåsan blir dock större och du kan känna att du behöver kissa oftare.
Är du omföderska är det normalt att barnet fixerar sig senare i graviditeten eller i samband med förlossning.
Tillsammans med barnmorskan skrivs nu en gemensam sammanfattning av graviditeten, tankar inför förlossningen/BB och amning/uppfödning. Det är bra om du/ni hunnit fundera kring detta innan besöket.
Det är viktigt att du nu försöker vila och ta hand om dig. Tänk på att allt inte behöver vara tipp topp före förlossningen. Ta vara på tiden och gör bara det du kan och orkar.
Vid dessa besök mäter barnmorskan återigen livmodern, lyssnar på barnets hjärtljud och blodtryck tas. Barnmorskan känner också efter hur barnet ligger i magen.
Många gravida känner sig tunga och trötta. En del har nu sammandragningar/förvärkar och dessa kan komma och gå samt hålla i olika länge. De kan komma oregelbundet eller regelbundet.
Passa på att förbereda det praktiska inför förlossningen. Du behöver vila, sova och äta ordentligt för att orka med. Det gäller även dig som partner. Om det är första graviditeten kan en förlossning ta upp mot något dygn och det är inte ovanligt att du förlorar både en och två nätters sömn.
Barnet är nu helt redo att leva utanför livmodern. Huvudet är ännu inte hårt då det ska kunna omformas när det är dags att passera genom bäckenet vid förlossningen. Det kan medföra att barnets huvud ser annorlunda ut när det fötts. Det är dock helt normalt och huvudet kommer att återfå normal form efter några dagar/veckor.
Du är nu säkert redo att föda. Den långa resan i graviditeten är snart över. Tänk på att det datum barnet beräknas födas inte är exakt. De flesta barn föds inom två veckor före eller efter den beräknade förlossningsdagen. Du kommer nu att få information gällande överburenhet och eventuell igångsättning.
Vid detta besök mäter barnmorskan livmodern, lyssnar på barnets hjärtljud och blodtryck tas. Barnmorskan känner också efter hur barnet ligger i magen.
Det är trångt i magen och barnet är redo för förlossning. Mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 är det normalt att föda barn. Endast runt 5 % av alla barn föds på den beräknade förlossningsdagen. Vid födseln är det normalt att barnet väger mellan 2,5 - 4,5 kg och längden är mellan 46 - 55 cm. Det beror dels på anlag och dels på vilken vecka barnet föds i.
Det kan nu vara svårt att hitta någon bekväm position att sova i. Du upplever eventuellt att du nu måste kissa betydligt oftare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan.
Först efter 41 veckor +6 dagar räknas graviditeten som överburen. Har barnet inte kommit då, sätts förlossningen igång. Vid detta besök bokar barnmorskan en tid för igångsättning, alternativt tid för överburenhetskontroll.
1-3 veckor efter förlossningen blir du kontaktad av din barnmorska via telefon eller ett digitalt möte för en första avstämning.
Då pratar vi om hur det är att ha blivit förälder, hur förlossningen varit, amning och andra frågor som är viktiga för dej/er.
Du bör sedan göra en eftervårdskontroll hos barnmorskan 6-12 veckor efter förlossningen. Eventuella bristningar och förmågan att knipa kontrolleras vid gynekologisk undersökning.
Vid besöket kan ni diskutera vilken preventivmedelsmetod som passar efter förlossningen. Har du inte fått tid för efterkontroll, kontakta själv din barnmorskemottagning efter hemkomst från BB och boka tid.