Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet
Hoppa till chatbot

Besök hos oss

Två kvinnor sitter i gräset och tittar leende på varandra. Det finns träd i omgivningen.

Nära dig i livets stora och små stunder

Att bli förälder kan vara det största som händer i livet. På en barnmorskemottagning får du vård under och efter graviditet, samt stöd inför att bli förälder.

Du kan också få råd om vilket preventivmedel som passar just dig samt testa dig för könssjukdomar. På barnmorskemottagningen tar du även det viktiga cellprovet.

Barnmorskemottagningarna erbjuder bland annat:

  • Vård under och efter graviditeten
  • Stöd i föräldraskapet
  • Preventivmedelsrådgivning
  • Gynekologisk cellprovskontroll
  • Möjlighet att göra ultraljud och annan fosterdiagnostik
  • Test för sexuellt överförbara sjukdomar (könssjukdomar)
  • Information om abort

Alla besök är gratis.

På en barnmorskemottagning träffar du barnmorskor och läkare. Det finns även psykologer knutna till mottagningen.

en gravid kvinna sitter i en soffa och håller om sin mage, hon ler och ser lycklig ut

 

Barnmorskemottagning vill träffa dig så tidigt som möjligt. Ambitionen är att du och din partner, om du lever i en relation, ska få bästa möjliga vård och upplevelse av graviditet och förlossning. Barnmorskemottagningen förbereder dig väl inför den förändring som du står inför.

Våra barnmorskor tar hand om dig under och efter graviditeten. Barnmorskorna ordnar besök hos läkare eller psykolog när du behöver det. Mottagningarna samarbetar med alla barnavårdscentraler och förlossningskliniker. Om du känner extra oro inför din förlossning kan du få särskilt stöd.

Mottagningarna kan ge dig information om fosterdiagnostik, som är ett samlingsbegrepp för medicinska undersökningar av fostret. All fosterdiagnostik är frivillig.

Preventivmedel

Vilket preventivmedel som passar just dig beror på i vilken situation du befinner dig, på din ålder, din livsstil och din hälsa. Tillsammans hittar vi det bästa alternativet för dig.

Test för könssjukdomar

Du som känner oro för smitta eller har besvär kan testa dig för klamydia och andra sexuellt överförbara infektioner hos din barnmorskemottagning.

På barnmorskemottagningen kan du ta cellprov. Om du regelbundet lämnar cellprov kan cellförändringar upptäckas och behandlas, innan de hinner utvecklas till cancer.

Är du mellan 23 och 60 år blir du kallad till regelbundna cellprov. Har du missat att ta ditt cellprov kan du själv kontakta barnmorskemottagningen för provtagning. Du kan själv byta till en annan tid eller mottagning som passar dig bättre, antingen genom att kontakta oss, eller via tjänsten nedan. Logga in med koden du fått i din kallelse.

Även du som är vaccinerad mot HPV (humant papillomvirus) behöver lämna cellprov när du blir kallad.

Det är även viktigt att ta cellprov oavsett vem du har sex med.

Läs mer om cellprov och självprov HPV, hitta E-tjänster för att boka om och boka av tid.

Hitta mottagning

En gravid kvinna håller om sin stora mage. Symbol bild för kalender intill bilden.

Graviditetskalender

I graviditetskalendern kan du följa graviditetens olika steg och vad som sker på barnmorskemottagningen beroende på vilken vecka du är gravid.


Senast uppdaterad: 2022-02-15 08:27

Chatta med Liv chatbot logo