Sjukvårdens Larmcentral testar videostöd i larmsamtal

Uppdaterad:
Publicerad:
Patienter kommer att kunna visa upp sina skador och prata via video. De som bedömer får ytterligare information om hur allvarligt sjuk patienten är
Patienter kommer att kunna visa upp sina skador och prata via video. De som bedömer får ytterligare information om hur allvarligt sjuk patienten är.

Sjukvårdens Larmcentral VGR utvärderar ett verktyg för videostöd i larmsamtalet. ”Verktyget gör att till exempel en sjuksköterska eller läkare kan bjuda in patienten till en videobedömning”, berättar överläkare Per Örninge vid larmcentralen.

Utöver den kunskap och erfarenhet larmcentralens sjuksköterskor, undersköterskor och läkare bär med sig i ryggsäcken, är förmågan att ställa frågor och lyssna på patientens svar det allra mest primära verktyget för att bedöma patientens vårdbehov.

Per Örninge, överläkare och medicinskt ansvarig Sjukvårdens Larmcentral VGR.
Per Örninge, överläkare och medicinskt ansvarig Sjukvårdens Larmcentral VGR.


– Med ett videostöd kommer medarbetaren som utför bedömningen även att till exempel kunna titta på hur patienten mår, hur en skada ser ut, hur patienten andas och så vidare, fortsätter Per Örninge.

Den nya metoden kommer att ytterligare öka säkerheten i bedömningarna av patientens tillstånd, vilket innebär ännu mer information för att kunna hjälpa patienten på bästa sätt.

Systemet är framtaget av Norsk Luftambulans Teknologi. Under sommaren 2022 har Region Uppsala testat samma system med god framgång. Projektet i VGR är ett utvecklingsprojekt tillsammans med PICTA (Prehospital ICT arena) vid Lindholmen Science Park och delfinansieras av Vinnova.

– De framgångar man haft med detta system i Norge har också varit vägledande i vårt beslut om att testa det, avslutar Per Örninge som ser fram emot att få verktyget på plats och få börja använda det.