Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Så förbereder sig mottagningar för flyktingar från Ukraina

Porträttbild Goran Mijajlica
Goran Mijaljica är verksamhetschef för såväl Kris- och traumamottagningen som Flyktingmedicinsk mottagning och Flyktingbarnmottagning.

Regionhälsans enheter Flyktingmedicinsk mottagning, Kris- och traumamottagningen och Flyktingbarnmottagning är tre av de verksamheter som nu förbereder sig för att möta den växande flyktingströmmen från krigets Ukraina.

Mottagningarna ingår i Västra Götalandsregionens särskilda organisation för Ukraina. Just nu pågår ett intensivt arbete, med dagliga möten för att organisera flyktingmottagandet.
 
– För Flyktingmedicinsk mottagnings del förbereder vi oss till exempel för att kunna göra fler hälsoundersökningar; vi har kontaktat medarbetare som tidigare jobbat med hälsoundersökningar för att kunna kalla in dem vid behov. Vi förbereder också för att kunna åka ut och göra hälsoundersökningar på flyktingboenden.
 
Det säger Goran Mijaljica, verksamhetschef för såväl Kris- och traumamottagningen som Flyktingmedicinsk mottagning och Flyktingbarnmottagning.
 
Enheterna erbjuder också varje dag telefonkonsultation för vårdgrannar och andra myndigheter när det gäller migrationsrelaterad ohälsa.

Utbildningar kring trauma och tortyr

 
För Kris- och traumamottagningens del är det just konsultationen till primärvården som står i fokus i dagsläget. Som specialistmottagning förväntar de sig inte en stor ökning av patienter den närmaste tiden, men är förberedd att ta emot patienter som är i behov av vård på specialistnivå.
 
– I början ligger fokus på andra frågor för de nyanlända, och vid ohälsa så behandlas de först på primärvårdsnivå. Men om behandlingsförsöken inte lyckas och det finns behov av specialistvård kan man absolut remittera hit, säger Goran Mijaljica.
 
Enheterna förbereder nu också utbildningar för vårdgrannar om krigsrelaterat trauma och tortyr.
 
Du som är vårdgivare eller jobbar inom kommun eller Migrationsverket i Västra Götalandsregionen kan få telefonkonsultation kring flyktinghälsa. Du hittar kontaktuppgifter och telefontider till de tre mottagningarna på Vårdgivarwebben:
Telefonkonsultationer – frågor relaterade till flyktinghälsa

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Senast uppdaterad: 2022-09-19 11:23