Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

EENA prisbelönar drönarinsatsen

Ali Mustafa räddade en mans liv med en hjärtstartare som kom flygande med en drönare från SvLc.

Att läkaren som såg en man falla ihop kunde häva ett hjärtstopp med hjälp av en influgen drönare, en möjlighet som utvecklats inom ett projekt vid SvLc, rönte stor uppmärksamhet världen över. European Emergency Number Association, EENA, prisbelönar nu insatsen.

Det första fallet där en människa räddats med en defibrillator som levererats från luften med en drönare rönte stor uppmärksamhet världen över. Samtidigt som Mustafa Ali påbörjade hjärt och lungräddning, och ambulans larmades ut, skickades hjärtstartaren till platsen.

Räddade livet vid hjärtstopp – VGR Fokus

Hjärtstartare via drönare är ingår i ett pilotprojekt där SvLc VGR tillsammans med ett företag och andra aktörer som SOS Alarm AB har möjligheten att sända ut hjärtstartaren till vissa områden.

Sjuksköterskan på SvLc är med i samtalet hela tiden tills hjärtstartaren kommer på några minuter och kan sedan guida den som ska använda den.

Drönarprojektet i sin helhet kommer att uppmärksammas på konferensen som EENA håller i Marseille i Frankrike den 27 till 29 april. VGR är således långt framme när det gäller alarmering och innovation.

– All vår medicinska personal i verksamheterna bidrar varje dag till att hjälpa människor i nöd och vi är väldigt stolta när vi nu med detta pris åter  uppmärksammas världen över, säger Patrik Andersson Segerfelt projektledare inom SvLc för drönarprojektet.

SvLc Facebook inlägg om priset

SOS Alarms pressmeddelande 

Film om akutmedicinska drönartransporter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Senast uppdaterad: 2023-06-26 11:25