Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Handelsträdgård

Elev kollar över växter på ett bord utomhus

Vill du arbeta med både trädgårdsväxter och binda tjusiga blomsterbuketter?

I yrkesutgången Handelsträdgård lär du dig om trädgårdens olika växter, odling, skötsel och förökningsmetoder. Du får kunskap om hur du skapar olika miljöer i trädgården funktionellt och estetiskt, samt vilka jordtyper, bevattningstekniker och gödslingsmetoder som finns. Du lär dig beskäring av fruktträd, buskar och häckar. Den här utgången ger dig grundkunskaper inom hantverket florist med försäljning, kundbemötande och exponering.

Under utbildningen så får du köra, hantera och serva olika trädgårdsmaskiner exempelvis:

  • Olika typer av gräsklippare och grästrimmer
  • Lastmaskin
  • Kompaktlastare
  • Olika traktorer
  • Terrängfordon

Under utbildningen lär du dig att odla på olika sätt, i varierande miljöer så som i växthus och plantskola. Du får även lära dig att odla både i liten och stor skala. Du får lära dig om en mängd olika växter, hur de skall drivas upp, skötas om samt hur man på ett serviceinriktat sätt använder olika försäljningskanaler. I de olika kurserna så får du odla prydnadsväxter, sommarblommor, grönsaker och fleråriga växter. En viktig del i utbildningen är att exponera och skapa vackra växtmiljöer av de produkter som du har drivit fram. Du skapar samplanteringar, buketter och kransar inför olika högtider.

Efter utbildningen kan du exempelvis med fördel arbeta på en plantskola och handelsträdgård. Men du kan också arbeta inom grönyteskötsel inom parkmiljö. Ett varierat och roligt arbete där du hanterar blomsterfägring i alla dess former under årets alla årstider. Du kan också välja att läsa vidare till exempelvis florist, plantskolist, trädgårdsarkitekt eller trädgårdsingenjör.

Ambassadörerna testar handelsträdgård

Inriktning: Trädgård
Ansökningskod: 
NBTRA-SÖ


Senast uppdaterad: 2022-11-16 14:05