Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Steg mot ett mer klimatneutralt lantbruk

Närbild på ett fält med korn i solnedgång

Lantbruket står inför stora utmaningar där produktionen av livsmedel behöver effektiviseras samtidigt som man måste minska utsläppen av koldioxid för att nå klimatmålen. Projektet ”Steg mot ett mer klimatneutralt lantbruk” är ett samverkansprojekt mellan svenska, norska och danska aktörer där vi tillsammans arbetar för att stärka naturbruksskolornas roll som förändringsledare mot en mer fossilfri bransch

Om projektet

Projektmål

Projektet har två övergripande mål; att bidra till att ny teknik och kunskap för minskade koldioxidutsläpp snabbare kommer ut i branschen samt att öka lantbrukets bidrag till negativa utsläpp genom biokolsanvändning.

För att nå dit arrangerar vi studiebesök, demonstrationer och tar fram undervisningsmaterial som ska leda till att fler får upp ögonen för nya klimatsmarta maskiner och teknik inom naturbruk. Detta görs både inom projektet mellan partners, men också för yrkesverksamma inom branschen och för elever och studerande hos de skolor som deltar i projektet. För att göra tekniken tillgänglig på marknaden tittar vi också på former för hur lantbrukare på ett lättare sätt kan komma i kontakt med och prova nya, klimatsmarta maskiner.

Arbetet på våra anläggningar

I arbetet för att öka branschens bidrag till negativa utsläpp anlägger vi under odlingssäsongen 2021 demonstrationsodlingar med biokol, där man binder koldioxid i marken. Odlingarna anläggs på Naturbruksskolorna Sötåsen i Töreboda och Uddetorp i Skara. De blir dels en lärmiljö för elever och studerande på skolorna och även en inspirationskälla för yrkesverksamma och partners i projektet.

Demonstration av biogastraktor vid Halla gård

I mitten av mars arrangerades en demonstration av en biogastraktor vid Halla gård, Skaraborg. Under dagen var det fokus på biogasens möjligheter ur olika perspektiv.

Lyssna på en kort sammanfattning där lantbrukare Anders Gunnarsson berättar hur de arbetar för att skapa ett kretslopp i sin grisproduktion. Göran Fredriksson från Naturbruksförvaltningen belyser vikten av att hitta alternativa lösningar till fossila drivmedel. Bo Ramberg från Biogas Väst summerar deras roll i omställningen till en ökad användning av biogas. Mats Johansson från Axima berättar om biogastraktorn som besökarna kunde provköra.

Evenemanget arrangerades av projektet Steg mot ett mer klimatneutralt lantbruk tillsammans med Gröna möten.

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Steg mot ett mer klimatneutralt lantbruk

STATUS

Pågående

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektpartner

PROJEKTSTART

2021-01-01

VARAKTIGHET

2 år

PROJEKTPARTNERS

Agroväst livsmedel AB
Viken fylkeskommune
Bygholm lantbrugsskole
Vestjysk landboforening
Ringkobing-Skjern kommune

FINANSIÄRER

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak

Logga för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak

Joel Lilljebjörn

Verksamhetsutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål


Senast uppdaterad: 2022-05-16 14:48