Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mekanisering av häststall

Stallhjälpredan står i en hästhage med två hästar i bakgrunden bredvid en kvinna med redskap i handen

För att modernisera arbetet i häststallar provas ny teknik som ska kunna avlasta den som arbetar i stallet. I samarbete med RISE – Research Institutes of Sweden testas och utvecklas en stallhjälpreda som kan bära balar, vatten, foder och annat, men också kunna följa den som arbetar i stallet. På så sätt är förhoppningen att göra arbetssituationen mindre fysiskt belastande och mer ergonomisk.

Om projektet

I arbetet i stallmiljö förekommer många tunga lyft och största delen av arbetet sker fortfarande manuellt. Mekaniseringen inom lantbruk har tagit stora steg de senaste åren men inom hästnäringen har utvecklingen i princip stått still. Hästnäringen brottas fortfarande med bristande arbetsmiljö och den största delen av arbetet utförs manuellt även på större anläggningar.

Projektmål

För att modernisera branschen driver vi projektet där vi tillsammans med RISE-Research Institutes of Sweden tagit fram och testar en batteridriven stallhjälpreda som ska kunna avlasta den som arbetar i stallet. Modellen testas i stallmiljö för att kunna utvärdera hur tekniken kan användas och vidareutveckla den till något som på sikt kan bli ett arbetsverktyg på större hästanläggningar. Förhoppningen är att bidra till utvecklingen inom branschen genom att ta fram nya sätt att modernisera stallarbetet på.  

Uppdaterad teknik

På bilden högst upp kan man se den första versionen av vår prototyp på stallhjälpreda. I filmen nedan/ovan visas nästa version av maskinen, som under våren 2022 färdigställdes hos RISE i Uppsala och sen levererades till Axevalla Hästcentrum. Den nya versionen är förbättrad på flera punkter: den är 1 dm smalare för att lättare kunna ta sig in och ut ur hästboxar, larvband för ökad framkomlighet ute i leriga hagar, ny konstruktion på flak för ökad funktion samt mjukvara för autonom körning. Förhoppningen är att maskinen ska kunna följa efter den som håller i fjärrkontrollen genom en så kallad ”follow me”- funktion samt så småningom köra själv på en avgränsad yta som till exempel en ridbana. Nu ser vi fram emot att testa maskinen och se vad den går för.

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Mekanisering av häststall

STATUS

Pågående

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projekägare

PROJEKTSTART

SAMARBETSPARTNERS

Regal
RISE - Research Institutes of Sweden

Joel Lilljebjörn

Verksamhetsutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

Logga för Agenda 2030 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Senast uppdaterad: 2022-11-15 13:28