Vårt miljöledningssystem
Ett miljöledningssystem är ett arbetssätt som vi använder för att hantera och förbättra vår miljöprestanda. Det hjälper till att identifiera, övervaka och minska negativa miljöeffekter av vår verksamhet. Genom att följa ett strukturerat ramverk kan vi sätta miljömål, följa upp resultat och kontinuerligt förbättra våra miljöinsatser.
Miljöledningssystemet omfattning och avgränsning
Miljöledningssystemet omfattar all verksamhet som bedrivs inom Naturbruksförvaltningen och som förvaltningen har befogenhet och inflytande över. För de delar av vår verksamhet som finns i lokaler med privata fastighetsägare finns det begränsningar inom vissa områden.
Miljöledningssystemet omfattar all verksamhet utom följande delar:
- Upphandling av varor och tjänster – Västra Götalandsregionen har en upphandlingsavdelning som ansvarar för upphandling av varor och tjänster. Detta kan förvaltningen inte påverka fullt ut men vi deltar i upphandlingsgrupper och samverkar där möjlighet finns. Avtalen varar i tre år och i vissa fall finns möjlighet till förlängning. Andra förvaltningar inom VGR som finns på enheterna ska ha egna miljöledningssystem och en fungerande samverkan mellan förvaltningarna är en förutsättning för att den negativa miljöpåverkan ska minska.
- Transporter – Varutransporter till och från enheter har vi inte rådighet över.
- Lokalvård – Regionservice ansvarar för lokalvård på naturbruksskolorna Sötåsen, Uddetorp, Svenljunga, Angered och egenägda fastigheten på Axevalla Hästcentrum samt delar av hyrda lokaler på Axevalla. I delar av de byggnader vi hyr på Skara Hovslagarskola och Kliniskt träningscenter KTC ansvarar hyresvärd för lokalvård.
- Upphandlad körning i skog och på lantbruk – Exempel på inköpt körning är sopning av isgrus. På naturbruksskolorna Uddetorp och Sötåsen upphandlas vissa skogliga åtgärder. Upphandlingen och utförande följer regionens regler och gällande certifiering (FSC/PEFC). Växtskyddsinsatser på Uddetorp enligt avrop. Åtgärder dokumenterar i Dataväx enligt gällande lagstiftning och rekommendation.
- Fastigheter – De flesta fastigheter förvaltningen har verksamhet i ägs och förvaltas av Västfastigheter. De beslutar om fastigheternas förvaltning. Visst underhåll sköts av Västfastigheter men daglig drift sköts av Naturbruksförvaltningen. Parkanläggningar har vi viss möjlighet till påverkan om skötsel och omfattning. Vi har även andra fastighetsägare där vissa delar av förvaltningen är utanför vår kontroll. Det finns gränsdragningar av ansvarsfördelningen mellan Naturbruksförvaltningen och Västfastigheter och övriga fastighetsägare. På våra anläggningar kan andra intressenter som tex projekt, hyresgäst eller arrendator verka. Deras områden eller delar av byggnader råder vi inte över. Gränsdragningar eller överenskommelser tas fram vid behov. SKL:s gränsdragningslista är grund för ansvar- och kostnadsfördelning.