Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vilken är den stiligaste kon i Västsverige?

Publicerad:
Koutställning
Koutställning
Fotograf: Holsteinföreningen

Det kommer att avgöras lördagen den 2 april då utställningen ”Avelskon i Väst” arrangeras vid Naturbruksskolan Uddetorp, Skara. Dagen inleds med att ungdomar tävlar i showmanship, vilket går ut på att presentera sitt djur på bästa sätt. Därefter kommer kor av raserna SRB, Jersey och Holstein att bedömas.

I tävlingsgrenen showmanship handlar det om att presentera sitt djur på bästa sätt. Det kräver stor förståelse och ett fint samspel med djuret och det är noga förberedelser innan. Djuren ska tvättas, klippas och stylas för att bli perfekta.

– Det finns fina priser i potten men det är nog främst äran man tävlar om, berättar Stig Andersson som är ordförande i Skaraborgs Holsteinklubb.
Syftet med att anordna utställningen är bland annat att väcka intresse för lantbruk och specifikt för mjölkproduktion.
– Mjölkproduktionen är stor i vår del av Sverige och det är jättekul att naturbruksskolorna engagerar sig, säger Stig Andersson.

Elever från Naturbruksskolorna Uddetorp och Sötåsen samt Naturbruksgymnasiet Nuntorp deltar i showmanship.
– Vi är väldigt glada över att föreningarna och klubbarna vill förlägga utställningen hos oss. Det ger våra elever goda möjligheter att lära sig mer om bland annat koskötsel, säger Sören Dahl som är gymnasielärare vid Naturbruksskolan Uddetorp.

Preliminärt program
9.30 Showmanship
11.00 Bedömning SRB-AY
13.00 Bedömning Jersey
14.00 Bedömning Holstein
16.30 Avslut

Det är Holsteinföreningen, SRB-föreningen, Rasklubbarna i Skaraborg, Koklubbarna i Väst och Naturbruksskolan Uddetorp som bjuder in till utställningen.

Allmänheten är välkommen att besöka utställningen!


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-03-31 16:24