Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Klimatsmart fjärrundervisning med robotteknik

Långa resor är ofta både en tidstjuv och en klimatbov. Därför testar och utvärderar vi nu hur fjärrstyrda robotar kan användas i undervisningen för att både lärare och elever ska kunna vara närvarande trots att man befinner sig på en annan plats.

Robotarna påminner om en mindre Segway med en iPad monterad på där personen som styr roboten syns på skärmen. Men hjälp av en liten webbkamera kan personen se omgivningen och navigera sig runt i rummet genom att styra roboten från sin dator och på så sätt vara närvarande och röra sig runt på platsen även fast man befinner sig långt därifrån.

Tekniken öppnar möjligheter för att lärare med specialistkunskap kan hålla lektioner på flera skolor utan att behöva resa emellan dem. Avståndet blir inget problem. Det kan även göra det möjligt för elever som fått förhinder att vara på plats ändå kan delta i undervisningen för att inte missa viktiga moment.

Med hjälp av robotarna blir möjligheten till fjärrundervisning större än med traditionell videokonferensteknik. Läraren har möjlighet att röra sig runt i klassrummet och kameran är högupplöst för att göra det möjligt att exempelvis kunna läsa text på andra skärmar. Roboten är även anpassad för att klara tuffare miljöer och stå emot väder och vind, så att det ska vara möjligt att använda dem vid praktiska lektioner i exempelvis verkstaden eller på gården.

På sikt handlar satsningen om att testa och utvärdera nya sätt att mötas på. Under hösten testas robotarna i skolmiljö och lärandesituationer men kan även ha flera användningsområden. Tekniken har tidigare använts och testats av andra utbildningsaktörer, inom vården och hos större arbetsgivare i kontorsmiljöer och förväntas skapa nya möjligheter för att mötas på distans.

Projektet är en del i Västra Götalandsregionens gemensamma satsning för att minska resande och främja digitala mötessätt inom regionen. Läs mer om satsningen här: https://www.vgregion.se/om-vgr/organisation-och-verksamhet/miljovgr/arbetssatt-och-styrning/klimatvaxling/

Finansiär

Västra Götalandsregionen

Jörgen Holmén

Verksamhetsutvecklar
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-09-05 13:06