Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vanliga frågor

Antagningsfrågor

Upplästa betyg från grundskolan – när får jag ett nytt besked om antagning?

Sista dag att komplettera med upplästa betyg är 5 augusti 2022. Kompletterande antagning görs under v. 32. Beskeden kommer med post.

Yrkesintroduktion – när får jag besked om antagning?

Den första antagningsomgången sker eventuellt under v. 26 en kompletterande antagning görs under v. 32. Beskeden kommer med post.

När är sista dag att skicka in sin svarstalong?

Svaret om erbjuden plats (ja/nej) ska vara naturbrukskansliet till handa senast        2022-07-15.

Jag har inte fått ett antagningsbesked.

Skicka ett mail till naturbrukskansliet@vgregion.se och uppge ditt 10-siffriga personnummer. Vi kollar upp skälet till uteblivet besked och återkommer.

Jag har glömt att skicka in svarstalongen – vad händer då?

Skicka ett mail till naturbrukskansliet@vgregion.se och ange på vilken skola och inriktning du blivit erbjuden plats. Ange om du tackar ja eller nej samt uppge ditt 10-siffriga personnummer.

Jag förstår inte vilket av svarsalternativen jag ska kryssa i på svarstalongen.

JA, men vill stå kvar som reserv – används om du tackar ja till ett lägre val, men vill kvarstå som reserv till ett högre val hos naturbruksskolorna i Västra Götalandsregionen som du också är behörig till.
JA, ej intresserad av andra val – används om du tackar ja till erbjuden plats och inte är intresserade av andra eventuella val hos naturbruksskolorna i Västra Götaland. Påverkar inte eventuella val till andra skolor.
NEJ, men vill stå kvar som reserv – används om du tackar nej till erbjuden plats men vill stå kvar som reserv till eventuellt annat val hos naturbruksskolorna i Västra Götaland.
NEJ, vill inte stå kvar som reserv – används om du inte är intresserad av erbjuden plats och inte heller något annat val hos naturbruksskolorna i Västra Götaland.

Sammanfattningsvis berör svarstalongen endast de val som finns hos naturbruksskolorna i Västra Götaland, val till andra skolor påverkas inte oavsett vilket svarsalternativ du väljer.

Jag vill göra ett sent omval till någon av naturbruksskolorna – hur gör jag?

Kontakta antagningskansliet i din hemkommun, de hjälper dig med sena omval och förmedlar sedan informationen till oss.
utbildning@skaraborg.se
gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se
antagning@fyrbodal.se
gymnasieantagningen@boras.se

Jag är inte behörig till något av de val jag sökt – vad gör jag då?

Samma rutiner som vid sent omval och komplettera med nytt val som du har behörighet för.

Inför skolstart

Vad händer under de första skoldagarna?

Under första skoldagen hålls först ett upprop med information där vi gärna ser att både elever och vårdnadshavare deltar. Därefter är det dags för inflytt på internatet för dig som ska bo på skolan. Under de första skoldagarna ligger fokus på att du ska lära känna både skolan, din nya klass och personalen, därför har vi förberett ett schema fullt av aktiviteter som ska ge dig en bra start på din gymnasietid!

Vad behöver jag ta med mig första skoldagen?

  • Anteckningsblock, penna och sudd
  • Hänglås till klädskåp och bokskåp
  • Kläder och skor för inne- och utomhusaktiviteter

Om du ska bo på internat behöver du ta med dig det som krävs för inflyttning, tex

  • Täcke och kudde
  • Sängkläder
  • Handdukar
  • Hygienartiklar

Får föräldrar vara med på under första skoldagen?

Ja, vi ser gärna att förälder/vårdnadshavare är med under första skoldagen.

Får jag någon skoldator?

Ja, alla elever får en dator att använda till skolarbeten.

 

Internatfrågor

Finns det plats för alla som vill bo på internat?

Ja, med största sannolikhet finns det plats för alla som vill bo på internatet. Om det skulle saknas platser på något av internaten har elever i årskurs ett och två förtur till platserna. Dock kan vi inte garantera att alla får den rumstyp som önskats.

När flyttar jag in?

Du flyttar in på internatet under första skoldagen. Efter delas nycklar och boendekontrakt ut och därefter är det dags att flytta in på ditt rum. Boendekontraktet ska skrivas under av vårdnadshavare (betalningsansvarig), därför är det viktigt att de är med under uppropet.

Vad ska jag packa med mig till internatet?

Rummen på internaten är möblerade men allt annat behöver du packa med dig själv. Detta är bra att komma ihåg att packa med till första skoldagen:

- Täcke, kudde och sängkläder
- Kläder för både inomhus- och utomhusaktiviteter (glöm inte idrottskläder)
- Handdukar
- Badrumsartiklar
- Övriga personliga tillhörigheter

När får jag besked om jag får en plats på internatet?

När du blir antagen till utbildningen så reserveras en plats för dig på internatet automatiskt, förutsatt att du fyllt i och skickat in blanketten ”Ansökan till internatboende” som skickades till dig tillsammans med ditt antagningsbesked.

Får mitt husdjur flytta med mig till internatet?

På våra internat finns rum där husdjur, exempelvis en hund, är tillåtna. Du som vill ha med dig ditt husdjur ska kryssa i det alternativet då du ansöker om internatboende. Husdjuret kan dock inte flytta in direkt vid skolstart utan vid skolstarten kontaktar du internatpersonalen för att säkerställa att du fått ett rum som tillåter husdjur. Därefter görs ett praktiskt och teoretiskt prov och när de är godkända skrivs ett kontrakt och ni planerar tillsammans mottagandet av djuret.

Du som ska läsa vid Axevalla Hästcentrum har fått särskild information hemskickad till dig kring inackordering av egna hästar.

Vad kostar det att bo på internatet?

Alla priser inkluderar kost och logi. I kosten ingår frukost, middag och kvällsfika. Skollunchen är fri för alla elever, den ingår också. Förmiddagsfika och eftermiddagsfika ingår ej och betalas på plats vid varje fikatillfälle om så önskas.

Bra att veta är att den första fakturan från skolans internat skickas ut i september och då faktureras perioden skolstart i augusti till 30 september, därefter månadsvis. Fakturorna skickas alltså i efterhand.

Information om priser internat 

 

Bidragsfrågor

Hur får jag mitt busskort för dagliga resor mellan hemmet och skolan?

Du ansöker om busskort hos din hemkommun, oftast går det att göra på kommunens webbplats.

Hur söker jag inackorderingsbidrag och hur mycket får jag?

Du ansöker om bidraget hos din hemkommun och hur mycket beror på kommunen du tillhör. Information brukar finnas på hemkommunens hemsida.

Får jag busskort när jag har inackorderingsbidrag?

Nej, man får antigen busskort eller inackorderingsbidrag, inte båda.

 


Senast uppdaterad: 2021-06-28 08:57