Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hovslagare kvalificerad tilläggsutbildning

Två händer passar in en sko på en hov och håller i en hammare

Jobbar du redan som hovslagare och vill kunna ansöka till Jordbruksverket om en godkänd behörighet? Ta nästa steg med vår kvalificerade tilläggsutbildning och fördjupa din hovslagarkompetens!

Den kvalificerade tilläggsutbildningen för yrkesverksamma hovslagare är en vidareutbildning som ska leda till att du kan bredda och fördjupa din egen kompetens inom yrket. Utbildningen leder också till att du ska kunna ansöka till jordbruksverket om en godkänd behörighet för hovslagare och därvid ha kunskaper och kompetenser för att arbeta inom yrkesgruppen djurhälsopersonal.

Utbildningens innehåll baseras på vetenskap och väl beprövad erfarenhet och samverkan sker med veterinärer med spetskompetens inom hovrelaterade områden, biomekanik, anatomi, fysiologi, hovsjukvård med mera.

Utbildningens upplägg

Utbildningens upplägg är baserat på att du som yrkesverksam hovslagare ska kunna kombinera det egna företagandet med kompetens-utveckling. Undervisningen sker både på plats i skolan och ute i externa stallar samt i din egen verksamhet. Den externa undervisningen ger en utveckling av det egna nätverket. Du får möjlighet att arbeta och studera den högpresterande hästen i dess rätta miljö. Du får arbeta med professionella hästmänniskor och ta del av deras erfarenhet och kunskap där vikten av god hovvård står i centrum.

Förkunskap

Behörighet till yrkeshögskolan (Läs mer i Alvis)

Särskilda förkunskaper

  • Genomgången grundutbildning godkänd av Jordbruksverket alternativt motsvarande påvisbar kompetens (t ex minst 5 års yrkesarbete på heltid som hovslagare, anställd eller som egen företagare
  • 6 månaders yrkeserfarenhet på heltid/12 månader på deltid efter avslutad grundutbildning alternativt motsvarande påvisbar kompetens. Ska styrkas genom t ex F-skattsedel eller anställningsintyg.

Reell kompetens

Om du inte uppfyller villkoren ovan kan din bakgrund ändå bedömas vara lämplig för att bli antagen via reell kompetens. (Läs mer i Alvis)

Studieform

Deltid 75% - Semidistans

CSN

Utbildningen är studiemedelberättigad. För frågor gällande detta kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN), www.csn.se

Kurser

  • Balansering och korrigering
  • Examensarbete
  • Fysiologisk skoning fördjupning
  • Fölkorrigering
  • Hovreparationer och hovsjukdomar
  • Smittskydd och lagstiftning

Studieperiod

Nästa utbildningstillfälle startar 2023-08-14

Ansökningsperiod

2023-02-15 – 2023-04-17

Amanda Landenmark

Utbildningsledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Tobias Nilsson

Arbetslagsledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Vid frågor om antagningen

Naturbruksförvaltningens växel
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-05-16 13:21