Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Naturbruksskolan Sötåsen

På natursköna Sötåsen utanför Töreboda hittar du ett helt centrum för ekologiskt och hållbart naturbruk. Här bedrivs ekologiskt lantbruk, kravgodkänd djurhållning och storskaliga ekologiska trädgårdsodlingar. Här har vi även en anläggning för hundträning och ett djurhus med allt från ormar och reptiler till gnagare och fåglar. På Sötåsen finns helt enkelt det mesta inom djur och natur!

Här finns bra förbindelser med både buss och tåg och du får tillbringa din studietid i en kreativ och utvecklande miljö. På Sötåsen finns allt från åkermark och skog till en hundanläggning med agilitypark och hunddagis.

Förutom ekologiskt lantbruk och kravgodkänd djurhållning finns också ett djurhus med sällskapsdjur och miljöer för floristik och trädgårdsdesign. Allt detta har du som elev tillgång till under skoltiden. Här kan du läsa Naturbruksprogrammet med inriktning mot djur, lantbruk eller trädgård. 

Vill du gå Naturbruksprogrammet med inriktning djur - utgång hästskötare kommer du att tillbringa din studietid på Axevalla hästcentrum. Axevalla hästcentrum tillhör organisatoriskt Naturbruksskolan Sötåsen.

Vi har också särskoleprogrammet Skog, mark och djur samt vuxenutbildning och kortkurser.

Växtodling
270 Ha (varav ca 70 Ha arrende)

Mjölkproduktion
≈ 70 kor
≈ 80 kvigor
≈ 20 kalvar

Får
88 tackor
5 baggar

Gris
1 galt
40 suggor
800 smågrisar/år

Hela produktionen Krav certifierad.

På våra skolrestauranger välkomnas du redan tidigt på morgonen då frukostbuffén serveras. Restaurangerna håller sedan öppet för försäljning av fika under förmiddagarna och eftermiddagarna. Vi serverar en god och näringsriktig lunch där du kan välja på flera alternativ varje dag tillsammans med en färgsprakande, säsongsanpassad salladsbuffé. Efter skolans slut serveras middag och ett senare kvällsmål.

Våra duktiga kockar månar om att du ska serveras gedigen, vällagad mat som producerats på den egna gården. Vi samarbetar också mellan skolornas restauranger för att alla köken ska få ta del av det som produceras på respektive skola. Till lunch kan du därför bli serverad både viltkött från Svenljunga, grönsaker från Sötåsen och nötkött från Uddetorp. På Sötåsen odlas potatis och diverse grönsaker och rotfrukter som alla skolrestaurangerna får ta del av.

Vi lägger stor vikt vid att måltiderna ska vara hälsosamma och näringsriktiga. För oss i köken är det därför viktigt att kunna erbjuda dig som gäst så mycket ekologiska livsmedel som möjligt. Vi månar om klimat och miljö, samtidigt som vi vill ge våra studerande de allra bästa förutsättningarna för hållbara matvanor och måluppfyllelse i skolan.

Följ doften av nybakt bröd eller nylagad mat så hittar du till oss!

Varma hälsningar från köksteamet

Brett utbud av aktiviteter

På Sötåsen har du alla möjligheter till en rolig och aktiv fritid. Här finns ett brett utbud av aktiviteter både på och utanför skolan. Du kan göra allt från att spela instrument, tv-spel, bada bastu eller spela fotboll. I Töreboda finns badhus, bowlinghall, ridhus, brukshundsklubb, luftpistolsskytte, ishall och bandyplan som ofta används i fritidsaktiviteter på skolan.

Med vår engagerade fritidspersonal på plats kan vi lova både kul aktiviteter och ett tryggt boende. De finns tillgängliga på skolorna och ser till att du har en aktiv och givande fritid där du har möjlighet att göra det som du tycker är kul. Inte minst är det viktigt att du känner dig trygg och trivs. Vi anordnar också tillfällen med läxläsning där du har möjlighet att få stöd i din utbildning.

Kom och skapa minnen för livet på våra naturbruksinternat! När du bor på skolan tillbringar du även din fritid där, vilket gör att din skoltid blir helt unik. Många träffar sina bästa vänner och bygger upp ett tryggt nätverk under internattiden. Våra elever brukar säga att internatet blir som en andra familj.

På Sötåsens internat finns plats för cirka 160 personer. Du delar kök, toalett och dusch med andra. Om du vill ha med dig ett eget djur till skolan finns speciella rum där djuret också kan bo. Varje natt sover två personer ur personalen på skolan så det finns alltid någon att prata med.

Som elev har du möjlighet att söka plats på internaten, notera att elever i årskurs ett och två har förtur till boendeplats vid många sökande. 

Priser
Enkelrum måndag till fredag kostar upp till 905 kr (per vecka). Priset för dubbelrum är 75 % av enkelrumspriset. I priserna ingår alla måltider, dock inte fika.

Är du nyfiken på hur arbetet ser ut i andra länder?

På Sötåsen får du chansen att besöka skolor och arbetsplatser i Frankrike och Finland. Du har också möjlighet att göra din APL (arbetsplatsförlagt lärande) utomlands. Jobba på bondgård i Frankrike Varje år har vi utbyte med skolan Saint Yves i Frankrike. Hit har du möjlighet att åka och praktisera på en fransk bondgård under en vecka. För att du ska känna dig trygg och få en givande praktik följer personal från skolan med och ser till att allt fungerar. De elever som åkt på utlandspraktik brukar säga att det är det bästa minnet de har från gymnasietiden!

Besök djurvårdare i Finland
Du som läser djurvård har varje år chansen att åka till skolan Tuorla i Finland. Vi åker dit varje vår och de brukar komma till oss varje höst. Där besöker vi ett hundspa, djurparker, akvarier och djurbutiker. Under de dagarna vi är där gör vi också olika aktiviteter med de finska eleverna.

APL utomlands
Känner du till en arbetsplats utomlands där du vill göra din APL? Då har du vårt fulla stöd och du kan till viss del få ekonomiskt stöd för att kunna genomföra praktiken.

Jenny Jacobsson

Rektor Sötåsen
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Växel

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Klicka på Vägbeskrivning i det vita fältet nedan, på kartan, för restider! (skriv in din startpunkt)

Senast uppdaterad: 2019-08-16 09:09