Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sök vårt populärmusikresidens på Kosteröarna

Förvaltningen för kulturutveckling utlyser ett residens för musiker inom indie/alternativ rock på Kosteröarna våren 2023. Residenset fokuserar på soundutveckling och inspelning i samarbete med producent Henryk Lipp och studiotekniker Putte Johander. Huvudsökande ska vara bosatt i Västra Götaland. Residensarvode på 7 000 kronor per person för upp till fyra musiker utbetalas mot faktura. Sök senast 15 januari.

Under våren 2023 träffar det deltagande bandet producenten Henryk Lipp vid sex tillfällen för att utveckla sitt sound och planera residensveckan.

Under residensveckan i maj arbetar musikerna på Koster, och får tillgång till boende, musikstudio, studiotekniker och producenten som gruppen arbetat tillsammans med före residenset.

Presentation av studiotekniker och producent finner ni längre ner på sidan.

Vem kan söka?

Utlysningen vänder sig till alla grupper som rör sig i genren populärmusik och vill utveckla sitt sound. Vi fokuserar särskilt på grupper som rör sig i genren indie/alternativ rock.

Alla gruppkonstellationer kan söka. Huvudsökande ska dock vara bosatt i Västra Götaland. Ersättning utgår till max fyra musiker.

Gruppen behöver kunna vara tillgänglig för förberedande arbete tillsammans med producenten Henryk Lipp i Västra Götalandsregionen under våren 2023.

Praktisk information

Plats: Kosteröarna utanför Strömstad, Strömstads kommun
Period: vecka 20, det vill säga 15–21 maj 2023
Tillgång till studio: Vecka 20, Studio Öljud, Koster
Coaching: Sex tillfällen under vårterminen 2023. Planeras tillsammans med producent Henryk Lipp. Platsen kan variera. Det kan vara i er replokal, online eller i studiomiljö i Västra Götalandsregionen.
Ansökan: Du söker via digitalt formulär som du hittar här...
Sista ansökningsdag: Söndag 15 januari 2023
Svar ges: I mitten av februari 2023

Detta ingår

Arvode: För residensveckan utbetalar Förvaltningen för kulturutveckling 7 000 kronor (exkl. moms) per person, mot faktura. Max fyra personer.
Coachning: Före residenset träffar bandet producent Henryk Lipp vid sex tillfällen.
Studio: Under residensveckan får ni tillgång till inspelningsstudio Studio Öljud, studiotekniker och producent.
Resor: Resor för fyra personer inom Norden – Koster tur och retur – ingår.
Boende/Mat: Boendet har fullt utrustat kök och ligger i anslutning till studio Öljud på Nordkoster.

Urval

Urvalet sker genom en referensgrupp bestående av sakkunniga inom området.

Processdagbok och utvärdering

Under residensperioden gör bandet en kortare videodokumentation som processdagbok.
En utvärdering kommer också att ske tillsammans med Förvaltningen för Kulturutveckling och medverkande producent och tekniker efter residenset.

Möt den lokala publiken på Koster

I residenset ingår att du/ni genomför ett publikt möte. Det kan vara en öppen repetition i studion eller en work-in-progress-visning, vad som passar er bäst. Detta planeras tillsammans med projektledare/producent.

Presentation av coachande producent och tekniker

Henryk Lipp
Producent, artist, låtskrivare och studiotekniker. Driver studion Music A Matic i Göteborg där både Håkan Hellström och Kent spelade in sina två första album. Brinner för samarbete och utveckling av artister och band. Har arbetat med Freddie Wadling, Thåström, Sator, The Hellacopters, Anna von Hausswolff, Fågelle, Lava Bangs med flera. Music A Matic är en vintagestudio med gammal och ny teknik om vartannat men Henryk jobbar lika gärna i en replokal som i en klassisk inspelningsmiljö.

Så här säger Henryk: “Bra låtar, fokus på identiteten och att ha ett personligt uttryck kommer man långt med”

Putte Johander
Putte har en Masterexamen från Rytmiska Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Numera är ön Nordkoster i norra Bohuslän Puttes boplats. Omgiven av Skagerack ligger Öljud studio som Putte driver som tekniker och producent. Putte är aktiv frilansmusiker och turnerar med olika band, alla med improvisation som en central beståndsdel.

Tidigare residensgrupper

Tidigare års residensmusiker har varit Rome Is Not A Town, Nanga, Chivvy och bandet Kippo.

Om Kosteröarna och Strömstads kommun

Strömstads Kommun ligger i norra Bohuslän och har 13 000 invånare. Det mäktiga Kosterhavet i väster sätter sin prägel på stadsbilden och omgivande kustsamhällen. Här finns Sveriges första marina nationalpark och ett kulturliv året runt.

Kosteröarna ligger i Strömstad Kommun, i Kosterhavets nationalpark och har 300 åretruntboende. Mer kultur på öarna under lågsäsong skulle kunna bidra till att utveckla samhället, få fler människor intresserade av öarna och skapa nya kontakter mellan personer som redan bor på ön, mellan människor på ön och till människor som bor utanför. Kosteröarna erbjuder en vacker och inspirerande plats med mycket lugn och ro där stor möjlighet finns att fokusera på konstnärligt arbete.

Kontakt

För frågor om residenset kontakta:
Maja-Karin Fredriksson
Producent Populärmusik
Förvaltningen för kulturutveckling
Västra Götalandsregionen
Telefon: 070 - 349 21 58
E-post: maja-karin.fredriksson@vgregion.se

Residenset genomförs av Förvaltningen för Kulturutveckling i samarbete med lokala aktörer, föreningar och näringsliv på Kosteröarna.


Senast uppdaterad: 2022-11-28 13:34