Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

AIR Litteratur Västra Götaland utlyser residens i samarbete med kulturaktörer

Är du verksam som författare eller översättare? Behöver du tillgång till ett eget rum? Söker du arbetsro och ny inspiration? Är du intresserad av möten med andra kulturskapare? Nu kan du söka en månads vistelsestipendium under hösten 2022, inom ramen för AIR Litteratur plats och kultur. Sök senast 26 juni.

Residensvistelsen innebär fyra veckors fritt boende och tillgång till arbetslokal. Stipendiesumman är på 20 000 SEK. I vistelsestipendierna där värden är en kulturaktör i Västra Götaland ingår dessutom ett författararvode på 7 500 SEK för ett offentligt framträdande som arrangeras under vistelsen, i samråd med värden.

Sammanlagt utlyser vi fem residensplatser, på fem olika platser i Västra Götalandsregionen under hösten 2022.

ANSÖKAN

APPLICATION

Platser och tidsperioder

I din ansökan anger du vilken plats du söker, i första, andra och tredje hand. Exakta datum för vistelsen stäms av med värden efter beviljat stipendium.

 • Konstepidemin i Göteborg erbjuder värdskap samt boende och arbetsplats i egna lokaler.
  Tidsperiod: december 2022, 4 veckor. Mer information om Konstepidemin.
   
 • Bokdagarna i Dalsland erbjuder värdskap med boende och arbetslokal i Kroppefjäll B&B i Dals Rostock.
  Tidsperiod: oktober-november 2022, 4 veckor.
  Mer information om Bokdagarna i Dalsland och Kroppefjäll  https://www.bokdagaridalsland.se/  https://www.kroppefjall.com/

 • Textival i Göteborg erbjuder värdskap och arbetslokal samt centralt boende i Göteborg i samråd med sökande.
  Tidsperiod: december 2022, 4 veckor.
  Mer information om Textival: https://www.textival.org/

 • Vitlycke Centre for Performing Arts erbjuder värdskap samt boende och arbetsplats i egna lokaler. Tidsperiod: vecka 47–51, november/december 2022. Mer information om Vitlycke CPA https://vitlycke.org/

 • Finnekumla Dans & Konstscen erbjuder värdskap samt boende och arbetsplats i egna lokaler. Tidsperiod: 15 oktober- 20 december 2022, 2-4 veckor. Mer information om Finnekumla Dans & Konstscen https://www.facebook.com/finnekumlakonst/

Ansökan

Vi tar emot ansökningar från litterärt verksamma personer, till exempel författare och översättare, från hela världen. Du söker, senast den 26 juni, via digitalt formulär som du hittar här.

Urval

Urvalet av stipendiater sker i samråd med referensgruppen på Förvaltningen för kulturutveckling samt representant från värden.

Detta ingår i vistelsestipendiet

Förvaltningen för kulturutveckling betalar ut en stipendiesumma (20 000 SEK) till de författare som antas. Vi betalar också ut ett arvode (7 500 SEK) till de författare som gör ett offentligt framträdande under sin stipendievistelse, och ersätter värden för hyreskostnaden samt merkostnader i samband med värdskap.

Värden hittar lämpligt boende och arbetslokal, utser en kontaktperson och introducerar gästande författare på platsen. Värden arrangerar också, i samråd med författaren, minst ett offentligt framträdande (workshop, samtal, cirkel, seminarium) under vistelsen.

Efter avslutad vistelse ska både den gästande författaren och värden lämna in var sin kort rapport över vistelsen, där de berättar om arbetet, vilken typ av publikt evenemang som arrangerats, hur många som deltagit etcetera.

 

Om AIR Litteratur Västra Götaland

AIR Litteratur Västra Götaland är ett residensprogram som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling. Det vänder sig till författare och översättare från hela världen. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residens på flera platser i Västra Götalandsregionen. Residensen sker genom vistelsestipendier och fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och ger möjlighet till inspiration och fördjupning. Vistelsen ska också vara förankrad i platsens förutsättningar och värdplatsens önskemål.

Under 2022 har AIR Litteratur Västra Götaland tre olika inriktningar på residensprogrammen:

 • AIR Litteratur vistelsestipendium – residens på Villa Martinson i Jonsered.
 • AIR Litteratur bibliotek – residensprogram i samarbete med bibliotek i Västra Götaland.
 • AIR Litteratur plats och kultur – residensprogram i samarbete med fria kulturaktörer i Västra Götaland.

 

Kontakt

Therese Ytter 
Konsulent litteratur, Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götaland 
Therese.ytter@vgregion.se
070-6317884 

Johanna Lindström, koordinator för litterärt residensprogram och fristäder i Västra Götaland, Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götaland 
johanna.lindstrom@vgregion.se
076-324 27 71

 

 

Senast uppdaterad: 2022-06-07 10:29