Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nystart kulturliv

Nu nystartar vi kulturlivet i regionen! Med tidigare erfarenheter och nyvunna kunskaper kan vi tillsammans verka för ett rikt, hållbart och långsiktigt kulturliv. Vi på Västra Götalandsregionen har verktygen, kunskapen, erfarenheten och nätverken för att stötta nystartsarbetet i din verksamhet.

Vi vill vara en självklar resurs för dig, kontakta oss gärna för rådgivning och samarbeten. Här har vi samlat sådant som kan inspirera, motivera och underlätta för dig. Vi har paketerat delar av vår breda verksamhet för att du enkelt ska hitta relevant information, utifrån den roll i vilken du arbetar med kulturens nystart.

Flera satsningar på nystart för kulturen

Kulturnämndens överskott för 2021, cirka 10 miljoner, satsas på nystarten av kulturlivet. Pengarna går bland annat till kultur för barn och unga samt digitalisering av samlingslokaler så att fler kan ta del av kultur digitalt.

Ytterligare 2 miljoner till kulturlivet

Västra Götalandsregionen tar fram fler riktade insatser för kulturlivet för ytterligare två miljoner kronor. Insatserna ska via arrangörer gagna kulturutövare.

Aktuella kartläggningar

Här har vi samlat aktuella rapporter och kartläggningar som ger en god inblick i kulturlivets förutsättningar inför en nystart.

Olika ingångar för dig

För kommuner

En mycket stor del av det vi på Förvaltningen på kulturutveckling gör handlar om kommuner. Att stötta er, att koppla ihop er i samarbeten, att hjälpa er att utveckla kulturlivet, platser och annat som stärker er och de konstnärer och kulturutövare som verkar på platsen. Vi är en självklar resurs för er!

För arrangörer

Arrangörerna är helt avgörande för att konsten ska nå publiken och besökarna. Hur kan man som arrangör utveckla sitt arbete? Här finns inspiration och konkreta verktyg för dig som arrangerar, oavsett om du arbetar ideellt eller är arrangör genom din profession.

Barns och ungas delaktighet

Att involvera barn och unga i olika processer är en vital del av samhällsutvecklingen och demokratin, särskilt sedan barnkonventionen antogs som svensk lag. Att själv få skapa och arrangera kultur, och att få tillgång till högkvalitativa kulturupplevelser, är grundläggande.

För kulturutövare

Vi arbetar för utövare inom alla konstformer – med rådgivning, kunskapsspridning, fortbildning, utveckling, omvärldsbevakning och nätverksbyggande, i nära samverkan med kulturlivet och regionens kommuner.

Ta del av innehållet från Kulturting 2021 med fokus Nystart

Se Kulturting 2021 i efterhand

Den 8 oktober 2021 arrangerade vi Kulturting Västra Götaland och temat var Nystart. Konferensen var en smältdegel med högaktuella perspektiv på kulturlivets nystart. Här kan du ta del av innehållet i efterhand.

Hör av dig till oss

Rådgivning och kontakt ämnesvis

Har du frågor utifrån ett specifikt ämne? I den här listan hittar du kontaktpersoner som kan hjälpa dig. Om den du kontaktar inte själv har svar slussar hen dig självklart vidare till rätt person.

Mejla vår rådgivnings-brevlåda!

Vet du inte i vilken ände du ska börja? Eller vem du ska vända dig till? Mejla vår rådgivnings-brevlåda så hjälper vi dig igång och vidare! 

kulturutveckling.radgivning@vgregion.se

Så arbetar Västra Götalandsregionen med kulturfrågor

Kulturstrategi Västra Götaland 2020-2023

Kulturstrategin styr Västra Götalandsregionens satsningar inom kulturområdet. Kulturplanen visar Västra Götalandsregionens prioriteringar för att uppnå de nationella kulturpolitiska målen.

Om Förvaltningen för kulturutveckling

Vårt uppdrag är att bidra till ett rikt kulturliv i ett sammanhållet Västra Götaland. Vi vänder oss främst till kommuners politiker och tjänstepersoner, kulturens utövare och representanter och civilsamhället. Vi bjuder in publiken till våra sex museer och besöksmål och står för den regionala biblioteksverksamheten. Välkommen att läsa mer om oss här.

Senast uppdaterad: 2022-02-21 11:51