Gestaltad livsmiljö
Arkitektur, form, design, konst och kulturarv har avgörande betydelse i samhällsbygget och påverkar alla människor i deras vardag. Gestaltad livsmiljö är ett politikområde där flera av Förvaltningen för kulturutvecklings verksamheter flätas samman. Förvaltningen är en resurs för kommuner och andra aktörer i deras arbete med den gestaltade livsmiljön.
Förvaltningens stöd
Det övergripande målet är att "Arkitektur, form och design ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön." Gestaltad livsmiljö är ett område där flera av förvaltningens kunskapsområden och erbjudanden sammanfaller. Vi är bland annat samordnare i nätverket Dynamo Väst och medverkar i nätverket FORM & folk. Båda samlar en mängd aktörer i länet som på olika sätt arbetar med arkitektur, design och den befintliga miljöns värden.
Förvaltningen kan bland annat också erbjuda
- konsultationer om tillgänglighet och delaktighet för barn och unga
- konsultationer om konst i offentliga miljöer
- utbildningar, utredningar, kulturmiljöprogram och byggnadsinventeringar som lyfter fram arkitektoniska och kulturhistoriska kvaliteer i miljön
- metodstöd i platsutvecklingsarbetet
Sök dig vidare via länkarna nedan, i menyn till vänster på denna sida eller kontakta någon av oss, så pratar vi mer eller sätter vi dig i kontakt med rätt person i förvaltningen.
Kort om politikområdet:
"Politik för gestaltad livsmiljö" (Prop. 2017/18:110) tar ett helhetsgrepp om arbetet med den gestaltade livsmiljön och utgör en samlad nationell arkitekturpolicy. Det politiska målet slår fast att arkitektur, form, design, konst och kulturarv har avgörande betydelse i samhällsbygget eftersom den gestaltade livsmiljön påverkar alla människor i deras vardag utifrån bland annat hälsa och välbefinnande.
Källa: Boverkets hemsida