Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Storsatsning på slöjdresidens i Västra Götaland

Thobias Bågmark, Jenny Soddu och Hedvig Flärdh kommer att arbeta i Fengersfors 6–14 september i ett slöjdresidens med temat ”skogsklok”.
Fotograf: Thobias Bågmark, Jenny Soddu, Johan Winberg

En skedtäljare, en cirkusartist med trädflow, och en trähantverkare som bygger ett hem i skogen – det är de tre slöjdare som kommer att arbeta i Fengersfors 6–14 september. Slöjdresidenset har temat ”skogsklok” och ger arbetsro, arvode och en skog att jobba med. Förvaltningen för kulturutveckling satsar stort på residens, och har under 2021 slöjdare igång även i Göteborg, Rydal och Alingsås.

Ett residens är ett sätt att låta slöjdare få fördjupa sig i sitt arbete, på en plats som inte är på hemmaplan. Det ger tid att fokusera, reflektera, undersöka och utveckla uttryck och tekniska färdigheter.
– Många slöjdare, även nyutbildade, uppslukas av att få det egna företaget att gå ihop. Det är lätt att glömma bort sin konstnärliga utveckling, och idéutveckling i stort, säger Jonatan Malm, Länshemslöjdskonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling.

Residenset i Fengersfors, med tre deltagare, har temat ”skogsklok”, där målet är att undersöka sambandet mellan slöjden, skogen – och även skogsbruket.

– Vi har valt residensplatser och teman med omsorg. Just skogsbruket är en relevant fråga för de som bor i Dalsland. Residenset blir ett led för oss i vårt arbete för ett mer variationsrikt skogsbruk. Vi vill också få till fler synergier mellan skogsägare och slöjdare som söker material, säger Jonatan Malm.

Slöjdare med olika inriktningar

Även residenskonstnärerna är utvalda genom en noggrann urvalsprocess.

Thobias Bågmark från Göteborg är en slöjdare som främst täljer skedar, och som vill undersöka hur de kan komma till praktisk användning i större utsträckning, gärna i samverkan med någon typ av café- eller restaurangverksamhet.

Jenny Soddu, Stockholm, jobbar till vardags som cirkusartist och clown, men spenderar mycket tid uppe i träd, och täljer bland annat krympburkar och figurer. Hon har också startat trädflow – en kombination av trädklättring, trädkramar, dans och cirkus. Du kan se filmade exempel på Instagram under hashtaggen #treeflow.

Hedvig Flärdh från Svanesund jobbar deltid som slöjdlärare och ägnar sig åt trähantverk övrig tid. Hon vill undersöka om det är möjligt att slöjda en grunduppsättning av vad som behövs i ett hem utifrån det material som finns på en begränsad bit skog, och hur mycket hemkänsla hon kan skapa i skogen.

Möten med andra residenskonstnärer och publik

De tre slöjdarna kommer också att få möjlighet att träffa Fengersforsborna. I residenset ingår nämligen ett publikt möte. Dessutom kommer de att möta deltagarna i ett parallellt folkmusikresidens och genomföra en lokal miniturné i Dalsland tillsammans med dem.

– Vi hoppas att de ska inspireras av både platsen och sammanhanget. Att de kan nätverka, få nya kontakter och fler personer att samarbeta med. Ofta sitter man ganska ensam i sitt slöjdarskap. Turnén tillsammans med folkmusikerna bjuder också in till att börja utforska vad scenisk slöjd kan vara, säger Maria Claesson, Länshemslöjdskonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling.

Förutom residenset i Fengersfors sker under året tre andra slöjdresidens.

– Vår satsning med fyra residens om året kommer att fortsätta under tre år. Vi vill sprida ut dem geografiskt över regionen och försöka docka an till platsens historia och tradition i residenstematiken. Det här är ett jättespännande arbete som vi hoppas kan skapa ringar på vattnet, både inom slöjden, men också på en rad andra områden, säger Maria Claesson.

Slöjdresidenset och den efterföljande turnén genomförs av Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med Kleva Slöjdbiotop samt lokala aktörer.

Våra fyra slöjdresidens 2021

Slöjdresidens ”skogsklok – unga vuxna edition” 16–22 augusti
Slöjdpark Kviberg i Göteborg.
Residenskonstnärer: Malin Lundström, Olof Edström och Karin Martinsson

Slöjdresidens på temat ”skogsklok” i Fengersfors 6–14 september
Residenskonstnärer Thobias Bågmark, Jenny Soddu och Hedvig Flärdh.

Slöjdresidens Väv med lin i Rydal 27 september–10 oktober
Residenskonstnär: Vega Syversætre Johannessen

Pilotprojekt: Träskoresidens i Alingsås 9–17 oktober
Tema träskoslöjd, på Trampverkstan utanför Stora Mellby.
Residenskonstnärer: Björn Svantesson och Linnea Lindgren

Du kan läsa mer om residensen här...

Jonatan Malm

Länshemslöjdskonsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Maria Claesson

Länshemslöjdskonsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-08-30 10:27