Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stora Teatern och Västra Götalandsregionen satsar på ny västsvensk koreografi

Två nya dansverk har premiär på Stora Teatern den 10 november. De har arbetats fram i ett nytt produktionsresidens som Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern lanserade i våras. Här lyfter man tre regionala danskonstnärer, Elnaz Paiamani, Mia Hellberg och Marco Wihlborg – men också dans som rör sig inom populärkulturens genrer, till exempel hiphop och street, och kring starka samtidsteman.

Göteborgsbaserade Elnaz Paiamani debuterar med verket ”Sanningen, jag svär!” som handlar om vem som har tolkningsföreträde, vad som är sant och hur vi förhåller oss till information.

– Det är väldigt givande att jobba med ett eget projekt, från idé till föreställning. Jag har lärt mig mycket, och har fått nya verktyg för att skapa större scenkonstverk. Man får inte ofta tid och möjlighet att pusha sig till gränsen av sitt konstnärskap. Inom hiphopkulturen, där jag kommer från, är det vanligare att göra kortare shower, säger Elnaz Paiamani.

Residensarbetet började i våras, där danskonstnärerna fick en serie workshops av den brittiske koreografen Botis Seva. Under hösten har de även fått två repetitionsperioder, en på Ärlegården, som är en del av Danscentrum Väst, och en på Vitlycke Center for Performing Arts

– På Vitlycke var vi i tre veckor, och där tog vi fram skelettet till föreställningen. Det var speciellt att få vara på en plats där man bara äter, sover och är i dansstudion. Vi kunde fokusera enbart på det vi var där för, det var väldigt värdefullt och gav oss möjlighet att jobba i större skala, säger Mia Hellberg.

Tillsammans med Marco Wihlborg har hon jobbat fram verket “ALIA”, som handlar om vår samtid där strukturer, accepterad mänsklig passivitet och drastiska förändringar av samhälle och miljö resulterar i ledordet DNA-förvrängning.

Vi hittar starka samtidsteman i båda verken som skapats under produktionsresidenset.

– När man lyfter lokala konstnärer, lyfter man också en ny generation konstnärer med andra influenser än den ”lite äldre eliten” som redan är etablerade på de större scenerna. Här får vi visa vad som är angeläget för oss, och vad vi kan göra, säger Marco Wihlborg.

Den 10 november är det premiär på Stora Teatern i Göteborg. Föreställningarna kommer också att spelas på Vara Konserthus 1 december.

Produktionsresidenset är ett samarbete mellan Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern med stöd av Vara Konserthus, Danscentrum Väst och Vitlycke Center for Performing Arts.

Läs mer om de två dansverken ALIA/Sanningen jag svär på Stora Teaterns hemsida...

Läs mer om föreställningen 1 december på Vara konserthus hemsida...

Läs mer om produktionsresidenset på vår hemsida...

(Bild tv från Elnaz Paiamanis verk Sanningen, jag svär! foto Azi Nouiem & Joseph Amegatcher. Bild th från ALIA av Mia Hellberg och Marco Wihlborg, foto Faramarz Gosheh.)

Eyrun Thorhallsdottir

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-10-27 15:11