Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ny fristadsantologi – boksläpp under Bokmässan

I antologin Skapande liv medverkar tio författare som alla är eller har varit fristadskonstnärer i Sverige. Fredagen den 24 september är det boksläpp på Biblioteksscenen under Bokmässan. Boken är ett nytt verktyg för att lyfta frågor kring fristäder, yttrandefrihet och demokrati, och sätter också ljus på konstnärerna och deras arbete. Redaktör är Johanna Lindström, fristadskoordinator på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

Yttrandefriheten utmanas ständigt och många författare, journalister och konstnärer runt om i världen utsätts för diskriminering och förföljelse vilket begränsar deras möjlighet att arbeta. Sedan 2014 är Västra Götalandsregionen en fristadsregion. Det innebär ett starkt ställningstagande för demokrati och yttrandefrihet, och också att hotade konstnärer runt om i världen kan få en fristad i regionen. På Förvaltningen för kulturutveckling jobbar fristadskoordinator Johanna Lindström som är redaktör för antologin som nu släpps.

– Sommaren 2020 gjorde vi en utlysning för nuvarande och tidigare fristadskonstnärer som ville bli publicerade och möta en ny publik i Sverige genom att bidra med texter. Vi fick in material från en bred grupp konstnärer, där vi bland annat hittar journalister, poeter och dokumentärfilmare.

Texterna varierar från poesi och prosa till dagbok och reportage. Originalen är skrivna på en rad olika språk. I antologin återges de både på svenska och på originalspråket. Konstnärerna blir också intervjuade och porträtterade av Ylva Bowes.

Med antologin vill Johanna Lindström dels lyfta fristadsfrågan och vikten av yttrandefrihet och demokrati. Dels vill hon synliggöra fristadskonstnärerna.

– En bok och ett boksläpp är någonting konkret att samlas kring. Vi hoppas att antologin kommer att vara aktuell och användbar under lång tid. Både för de medverkande konstnärerna, men också som verktyg för att medvetandegöra att kulturarbetare är hotade på många platser i världen, och för att prata om yttrandefrihet, till exempel inom skola och utbildning.

Antologin ges ut i samarbete med Bokförlaget Korpen och med stöd från Statens kulturråd. Under boksläppet fredagen den 24 september kl 16.30 samtalar bokförläggare David Karlsson med två av fristadskonstnärerna, Dareen Tatour och Ali Alibrahim. Samtalet sker på svenska och engelska och några dikter kommer att läsas upp både på arabiska och i svensk översättning.

Läs mer om boksläppet den 24 september här...

Läs mer om fristadsarbetet i Västra Götaland här...

Johanna Lindström

Koordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-09-15 14:49