Panelsamtal på Scenkonstbiennalen 2022: Hur står det till med jämställdheten inom scenkonsten i EU och Sverige?

Förvaltningen för kulturutveckling arbetar för en jämställd scenkonst och på Scenkonstbiennalen i Västerås arrangerar vi ett fördjupat samtal om tillståndet i branschen, både internationellt och nationellt. Medverkar gör bland andra Mika Romanus, förbundsdirektör på Scen och Film, och Anna Kedziorek Ramirez, som är en av utredarna bakom EU-rapporten ”Towards gender equality in the cultural and creative sectors” (2021).
Kvinnliga konstnärer och kulturarbetare i hela EU har mindre tillgång till resurser för skapande och produktion, får mycket mindre betalt än män och är underrepresenterade i ledarskapspositioner och andra beslutsfattande ställningar. Seminariet inleds med en europeisk utblick och avslutas med en titt på hur det ser ut i Sverige idag.
Medverkande
Anna Kedziorek Ramirez – policy officer EU kommissionen
Mika Romanus – förbundsdirektör Scen och Film
Noelle Brown – skådespelare och manusförfattare, Irland
Anabel Veloso – flamencodansare och koreograf, Spanien
Destiny Af Kleen – dansare och koreograf, Sverige
Praktisk information
Plats: Scenkonstbiennalen 2022 på Culturen, Elektra bio i Västerås.
Tid: 8 juni kl. 10.00-11.20
Samtalet hålls på engelska.
Du som deltar på Scenkonstbiennalen har möjlighet att ta del av samtalet. Här hittar du programpunkten i Scenkonstbiennalens program: Program Scenkonstbiennalen 2022 - Scensverige
Bakgrund
Samtalet tar avstamp i EU-rapporten Towards gender equality in the cultural and creative sectors (2021), som sammanfattas såhär:
This report focuses on the role that culture plays in promoting gender equality and, more importantly, how to achieve gender equality within the cultural and creative sectors (CCS). The EU Member States identified gender equality for the first time as a priority for action in the Work Plan for Culture 2019–2022. Indeed, there are many reasons that this topic should receive the attention it deserves. Gender equality is a core value of the EU fundamental rights and a key principle of the European Pillar of Social Rights. It is also a precondition for cultural diversity. The promotion of gender equality and the fight against gender discrimination are twin goals of the EU, including in culture.
Välkommen att läsa rapporten här.
Centre Stage – för en jämställd scenkonst
Panelsamtalet på Scenkonstbiennalen är en del av det europeiska samarbetsprojektet Centre Stage, som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med partnerorganisationer på Irland och i Spanien. Centre Stage ska främja villkoren för konstnärligt verksamma kvinnor inom scenkonst. Vi vill med detta projekt bidra till en förändring på både individuell och strukturell nivå för kvinnliga scenkonstnärer i Europa.
Projektet startade i september 2019 och pågår till och med 2022.
Centre Stage är medfinansierat av EU-programmet Kreativa Europa.

Projektet består av tre delar:
Centre Stage | Online
Inom ramen för projektet har det tagits fram en onlinekurs som är skräddarsydd för kvinnliga utövare inom scenkonst och musik. Kursen är till för dem som vill utveckla sin kommunikation och sitt konstnärliga ledarskap.
Centre Stage Online består av tretton videoföreläsningar med tillhörande praktiska övningar och en går kursen helt i sin egen takt, kostnadsfritt och utan förpliktelser. Kursen har ett tydligt genusperspektiv och problematiserar genomgående de maktstrukturer och rådande normer i samhället och scenkonstbranschen.
Centre Stage | Programming for Diversity
Den här delen av projektet handlar om att skapa förändringar på ett strukturellt plan. Med projektet agiterar vi för en jämställd scenkonstbransch, bland annat genom att erbjuda föreläsningar och konferenser på temat i de tre partnerländerna.
Vi har i det syftet även producerat en kortfilm med intervjuer med representanter från branschen, tänkt att fungera som diskussionsunderlag inom scenkonstbranschen. Filmen kan laddas ner, användas och spridas helt fritt. Den kan användas i sin helhet eller i de dem fristående kapitlen som har följande teman:
- Stereotypa könsroller
- Tillgång till beslutsfattande och ledande positioner
- Tillgång till resurser samt löneklyftor
- Tillgång till arbetsmarknaden
- Sexuella trakasserier
Centre Stage | Core
Centre Stage Core är en kurs för professionellt verksamma kvinnliga scenkonstnärer som vill utveckla sin kommunikation och sitt konstnärliga ledarskap. Det är en unik chans för 24 deltagare – åtta vardera från partnerländerna Sverige, Spanien och Irland – att gå en kurs skräddarsydd utifrån scenkonstnärers behov. Deltagarna kommer att få handledning i kommunikation, självinsikt och ledarskap – allt utifrån ett genusperspektiv.
Syftet med kursen är att ge deltagarna verktyg att utveckla ett professionellt, framgångsrikt konstnärligt arbete samt vidga kontaktnätet till såväl kollegor som arrangörer. Kursträffarna ges i Sverige, Spanien och på Irland och sista träffen på valfri plats i Europa.
Välkommen att läsa mer på projektets hemsida centrestage.se