Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Förskolegrupper firar Världsröstdagen 7 april

Torsdagen den 7 april klockan 10.00 hörs barnröster över hela landet. De firar Världsröstdagen genom att sjunga en sång de gillar, utomhus. Sångmanifestationen leds av nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan. I Västra Götaland har 40 förskolegrupper i 13 kommuner deltagit i projektet.

Världsröstdagen är dagen då rösten uppmärksammas över hela världen. Detta vill det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan fira. I Västra Götaland är det Körcentrum Väst som driver Rösträtt. Sedan i höstas har en pilot varit igång, där fyra sångcoacher besökt 40 barngrupper på förskolor i 13 av regionens kommuner.

– Vi har sett att sången får allt mindre plats i skola och förskola. Här får pedagogerna ny inspiration, kunskap och verktyg för att ge barnen möjlighet att utforska sina röster på sina egna villkor, på ett kul och lekfullt sätt, säger Marit Zetterström, Körcentrum Väst.

Under en serie sångstunder har förskolorna, både barn och personal, fått lära sig nya sånger – inte minst Rösträtts egen signaturlåt

– Den sången lanserade vi inför förra årets Världsröstdag, och den har verkligen fastnat hos barnen! Våra utvärderingar visar också att vårdnadshavarna märker att deras barn sjunger mer hemma. Pedagogerna uppskattar sångcoacherna och att få stöd och inspiration utifrån. Vi är jättenöjda och satsningen fortsätter, säger Marit Zetterström.

Rösträtt – sång på förskolan finns i 19 regioner i Sverige. Alla deltagande förskolor uppmanas att manifestera och lyfta alla barns rätt att sjunga på sina villkor genom att sjunga en sång, utomhus, klockan 10.00 torsdagen den 7 april.

– Rösten är ett instrument som alla bär med sig, och vi vill naturligtvis att alla, barn som vuxna känner sig fria att använda just sin röst. Var med och fira Världsröstdagen du också! säger Marit Zetterström.

Körcentrum Väst är en del av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

Här finns Rösträtt i Västra Götaland
Ungefär 40 förskolegrupper i 13 kommuner i Västra Götaland har deltagit i Rösträtt – sång på förskolan: Borås, Göteborg, Hjo, Lerum, Lidköping, Mark, Partille, Stenungsund, Svenljunga, Tanum, Uddevalla, Vara och Vänersborg. Vill du i egenskap av journalist komma i kontakt med någon av förskolorna, kontakta Marie Jansons. Kontaktuppgifter hittar du nedan.

Fakta om Rösträtt
Rösträtt – sång på förskolan är en nationell satsning för att stärka sången i förskolan och inspirera personal och barn att sjunga mer i den dagliga förskoleverksamheten. I dag är 19 regioner anslutna till det nationella samarbetsprojektet och vi arbetar tillsammans för att göra en radikal och genomgripande insats för sång på små barns villkor. Alla barn ska få möjlighet att sjunga efter sina fysiska förutsättningar och kunna utveckla sina röster och sin musikalitet. Projektet är långsiktigt och löper över flera år. Rösträtt är ett nationellt samarbetsprojekt inom YAM Sweden (Regional Musik Sveriges verksamhet för barn och unga) och en del av  rörelsen Sjungande barn, Kungliga Musikaliska Akademien. Projektsamordnare är Unga Musik i Syd Utvecklingscentrum.

Kontakt

Marit Zetterström
Konsulent, Körcentrum Väst, Förvaltningen för kulturutveckling
marit.zetterstrom@vgregion.se

Marie Jansons
Producent, Körcentrum Väst, Förvaltningen för kulturutveckling
marie.jansons@vgregion.se

Bild: Utvecklingscentrum/UNGA Musik i Syd
Fotograf: Rickard Grönkvist


Senast uppdaterad: 2022-04-04 16:35