Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Festivalkväll i fabrik i Dals Långed – musik och konst i magiska rum

Lördagen den 18 september fylls den gamla Rexcellfabriken i Dals Långed med kultur. Residenskonstnärer inom metal, folkmusik och slöjd presenterar vad de arbetat med under sin residensperiod i Dalsland. Dessutom blir det BRUK 2021 preview, ett koncept med nyskriven musik, skriven för fabrikslokalens fantastiska akustik, i kombination med konstinstallationer.

Under september har Förvaltningen för kulturutveckling haft igång tre olika residens på olika platser i Dalsland. Under festivalkvällen kommer residenskonstnärerna inom slöjd och folkmusik att gemensamt stå för en av programpunkterna, efter en intensiv arbetsperiod.

– Vi hoppas att det ger en extra dimension för båda konstformerna. Möten mellan olika uttryck blir ofta spännande, berikande och utvecklande, säger folkmusikproducent Emma Johansson.

Det tredje residenset är ett helt nytt musikresidens inom avantgardistisk metal.

– De här musikerna kommer verkligen att kunna ta plats i de tomma fabrikshallarna. De tar efterklang på största allvar, och publiken kan förvänta sig en unik upplevelse, säger populärmusikproducent Jonathan Björk.

Residensen ingår i ett större projekt, Musiknoder, där förvaltningen de senaste åren har utvecklat residensverksamhet och går djupare in i samverkan och möten mellan olika konstnärliga uttryck på flera orter.

Festivalkvällen i Rexcellfabriken inleds med en preview av Långedsprojektet BRUK 2021 som presenterar konstinstallationer och ny, specialskriven musik i gränslandet mellan jazz och klassiskt.

Den stora akustiken och de magiska rummen utgör fonden för kvällen.

Adress till Rexcellfabriken är södra porten, Hajuddevägen 8, Dals Långed. Festivalkvällen har fri entré men du måste förboka din plats till respektive konsert.

Program lördag 18 september

18.00 Portarna öppnas

18.30 Bruk 2021 preview
Medverkande: konstnärsgruppen KÅDA, konstnären Jörgen Moberg och bandet Now and then (Stefan, Peter och Albin Halvordsson samt Tommy Christenssen). Ljudinstallationer blandas med nyskriven musik för Rexcells lokaler inramat av KÅDA:s konstinstallationer. 

19.45 Folkmusikduon Aigua och liveslöjd
Aigua består av Lies Hendrix, durspel, Belgien och Joan Peiró Aznar, gitarr och sång från Valencia. De utgår från Göteborg och har precis släppt sitt andra album Noninó. Musiken är en blandning av traditionella och egenskrivna låtar med influenser från katalanska/valencianska, belgiska och franska traditioner, av jazz manouche, flamenco, musette och improvisation.

Medverkar gör även slöjdartisterna Hedvig Flärdh, Jenny Soddu och Thobias Bågmark som tar plats och kommunicerar på helt egna sätt om skogen – och med skogen. Det handlar bland annat om skedtäljning, hemkänsla och att klättra i trä. 

21.00 Maulén – avant garde-metal
Maulén framför för första gången musik ur sin kommande debutplatta “El miedo de amar pero igual lo hago”. Den är inspelad i Kulturtemplet i Göteborg som tidigare fungerat som vattenreservoar och erbjuder ett naturligt reverb med en efterklang på upp till 18 sekunder. Musikerna framför låtarna på polska, arabiska, spanska, franska och persiska.

Maulén live är: Carlos Ibarra – gitarr, Stefan Johansson – trummor (Abrovinch), Carlos Sepulveda – gitarr (The Leather Nun), Sakarias Westman – sång (Tengil, A Paradise Dot), Marie Wefring – sång, (Wefring, Candywheel), Mikael Tuominen – bas (Kungens Män) 

Kvällen är en del av Förvaltningen för kulturutvecklings projekt Musiknod Dalsland, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan VGR.

Här hittar du Facebookevenemanget för festivalkvällen...

Läs mer om våra slöjdresidens här...

Läs mer om våra musikresidens här...

Läs mer om vårt arbete med musiknoder här...

Emma Johansson

Musikproducent folkmusik
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Helén Smitterberg

Producent Musiknoder
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Jonatan Malm

Länshemslöjdskonsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Jonathan Björk

Musikproducent Populärmusik samt Roots
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-01-04 15:38